“SREBRNA MASKA” PROTIV KORONE: Petrovčani izumeli pa proizveli što u svetu niko dosad nije

Na tržištu Srbije i regiona sredinom oktobra će se pojaviti novi proizvod srebrna maska u veličinama za decu i odrasle sa dodatnim nivoom zaštite, koji je nastao kao rezultat povezivanja domaćih proizvođača kompanija Koloid i Galenika farmacija.

Foto: Tanjug

“Srebrna maska”, do čije proizvodnje u pogonu u Petrovcu na Mlavi je došlo uz posredovanje Privredne komore Srbije (PKS), rezultata je primene savremenih nanotehnologija, pri čemu se joni srebra i zeolita putem ultrazvučne jonizacije trajno integrišu u tkaninu, što predstavlja dodatni nivo zaštite.

Sekretar Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost PKS Mirjana Vučićević, prilikom obilaska proizvodnih kapaciteta izjavila je da je partnerstvo Galenika farmacije i Koloida odličan model za stvaranje domaćih inovativnih proizvoda, konkurentnih i na međunarodnom tržištu.

– Očekujem da će ova saradnja biti odličan primer drugima da se povezuju, razmenjuju ideje, razrađuju rešenja i kreiraju kvalitetne proizvode. Privredna komora Srbije uvek će biti institucionalna podrška domaćoj prerađivačkoj industriji i njenim nastojanjima da stvori nove vrednosti, rekla je ona.

Foto: Tanjug

Direktorka Galenika farmacije Ljiljana Topić kazala je da ta kompanija proizvodi zaštitnu opremu, sterilne i nesteriline proizvode i ima preko 50 različitih medicinskih sredstava upisanih u registar koji vodi Agencija za lekove i medicinska sredstva.

– U delu u Petrovcu smo usko specijalizovani za proizvodnju zaštitnih maski za decu i odrasle. Prepoznali smo strateškog partnera kompaniju Koloid i krenuli smo u prvi korak proizvodnju srebrnih koloidnih dečijih maski a prve količine će biti isporučene do 10. oktobra – , rekla je ona.

Galenika farmacija sada u novom pogonu u Petrovcu na Mlavi pravi 200.000 zaštitnih dečijih maski, a posle njih počeće i proizvodnja za odrasle maski sa jonima srebra.

Foto: Tanjug

Ova kompanija proizvodi sterilne i nesterilne komprese, flastere, hanzaplaste, zavojne i sanitetske materijale, auto-apoteke, ormariće i torbice za prvu pomoć.

Generalni direktor Koloida Božidar Backović rekao je da ta firma ima 14 godina iskustva u proizvodnji i razvoju proizvoda na bazi srebrnih jona.

– Naši najbolji stručnjaci su sada u saradnji sa kompanijom Galenika farmacija su uspeli da zajedničkom saradnjom integrišu jonsko srebro I zeolite pute ultrazvuka, što je tehnologija ultrazvučne jonizacije, i da to srebro zadržimo dugogotrajno u samoj tkanini maske. Tako obezbeđujemo dodatnu antimikrobnu zaštitu i produžavamo period trajanja maske – , rekao je on.

Foto: Tanjug

Dodao je da ova saradnja na proizvodnji srebrne zaštitne maske početak i zahvalio se PKS koja je prepoznala potencijale Koloida.

– Maska I tehnologija koju smo uspeli da zajednički razvijemo sa Galenika farmacijom je nešto što je već prepoznato na tržištu regiona i postoji interesovanje i trebovanje od kompanija iz Grčke, Makedonije i Albanije. Nadamo se uspešnoj I dugoročnoj saradnji – , rekao je on.

U saradnji sa Fondacijom Novak Đoković prva serija srebrnih maski za decu od 100.000 komada biće donirana đacima prvacima osnovnih škola širom Srbije.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker