UBICU IZ POŽAREVCA VRAĆAJU KUĆI: Rusija izručuje Srbiji osuđenog Slavišu za ubistvo u Melnici

Slaviša Karabašević (50), koji je pre godinu dana uhapšen u Sevastopolju na Krimu po poternici koju je Srbija raspisala za njim zbog ubistva, uskoro bi trebalo da bude izručen našoj zemlji.

Foto: Facebook

Karabašević je u Srbiji osuđen na devet godina zatvora zbog ubistva nemačkog državljanina Elvisa Žeželja (30) u ataru sela Melnica kod Petrovca na Mlavi 2002. godine i trenutno se nalazai u ekstradicionom pritvoru u Moskvi.

– U julu je rusko pravosuđe donelo odluku da bude ekstradiran Srbiji, pošto im je dostavljena sva dokumentacija koja je potvrdila da je osuđen u našoj državi – rečeno je za beogradske medije.

Karabašević je 2003. bio oslobođen krivice, ali je Apelacioni sud naložio ponavljanje postupka. Pošto je oslobođen i drugi put, u junu 2005. je pušten iz pritvora i od tada je u bekstvu, pa je poslednje suđenje, posle kog je proglašen krivim, održano u njegovom odsustvu.

– Zbog toga će, posle izručenja Srbiji, imati pravo da traži ponavljanje postupka – kaže za medije izvor iz pravosuđa.

Životna priča Karabaševića je neverovatna , jer je Slaviša tokom skrivanja od srpskog pravosuđa postao cenjeni kuvar i ugostitelj na Krimu, ali i javna ličnost. Karabašević je iz Srbije pobegao 2005. godine, čim je pušten iz pritvora, i u bekstvu je bio punih 14 godina. Interesantno je da on uopšte nije vodio život begunca, već život kulinarske zvezde! Na Krimu se proslavio kao vlasnik popularnog restorana u centru Sevastopolja „Le Slaviš“. Mediji su pisali o njemu hvaleći njegovu kuhinju. Navodno je u njegovom restoranu često sedeo i bivši guvernator Sevastopolja, ali i mnoge druge viđene ličnosti.

– Niko nije znao da je on, zapravo, u Srbiji osuđen zbog ubistva i prevare. Njegovi prijatelji s Krima pokušali su da ga odbrane, a pisali su i peticije da se pusti iz pritvora. Tvrdili su da im je pričao da je u domovini progonjen jer je učestvovao u ratu – otkrili su mediji posle hapšenja 5. avgusta 2019. godine kad je filmska priča Srbina dobila neočekivan obrt.

Tokom skrivanja na Krimu begunac iz Srbije je davao intervjue i fotografisao se za lokalne novine, a između ostalog je rekao i da je kuvarsku karijeru počeo sa 17 godina u Nemačkoj, gde je prao sudove i pomalo kuvao u jednom restoranu. Onda ga je, kako je rekao, primetio čuveni kuvar Viticigman i oduševio se njegovim kačamakom sa čvarcima, maslinovim uljem i parmezanom.

PET HITACA U GLAVU I TELO

Karabaševića je Viši sud u Požarevcu osudio na devet godina zatvora zato što je u julu 2002. ubio nemačkog državljanina Elvisa Žeželja (30).

– Optuženi je Žeželja usmrtio ispalivši mu u glavu i telo pet hitaca iz pištolja u ataru sela Melnica kod Petrovca na Mlavi. Potom je nazvao Elvisovog prijatelja M. K, koji živi u Nemačkoj, i rekao mu da je ovaj uhapšen, pa treba da mu pošalje 7.000 evra za advokata. Pošto je dobio taj novac i potrošio ga, osuđen je i za prevaru – pisali su svojevremeno mediji u Srbiji.

SUGRAĐANI DALI PODRŠKU

Slavišin sin Čarli i žena Ljubov uvereni su da on nije kriv.

– Otac je dao svoj auto poznaniku, koji je odvezao tog čoveka i ubio ga. Ali, pošto su kola bila njegova, odmah su rekli da ga je Slaviša ubio – kaže Čarli, dok Ljubov dodaje da je posle Slavišinog hapšenja preuzela ulogu šefa kuhinje i spasla restoran.

– Gosti nisu ni bili svesni da Slaviša nije tu, pa su ostavljali poruke „Slaviša je najbolji!“, „Svako njegovo jelo je remek-delo!“, „Najbolji kuvar na Krimu!“ – ispričala je ona.

Slaviša je dobio i značajnu podršku sugrađana koji su zahtevali da mu se pruži medicinska pomoć u zatvoru, pa čak i da bude oslobođen. Tako je Viktor Kiseljov, predsednik Sevastopoljske alternative, objavio da ta organizacija zahteva da se Slaviši dodeli politički azil.

– Hajde da pomognemo našem zajedničkom prijatelju, vremena još ima. I da mu se pošalje lekar, jer ga bole leđa. Čudno je da na našem poluostrvu, posebno u slobodarskom Sevastopolju, tek tako predaju našeg druga i Slovena u ruke Zapada – poručio je Kiseljov.

Na Instagramu je čak sprovedena akcija „Sloboda za Slavišu“.

– On je iskren, dobar i gostoljubiv čovek. A tek kakav je kuvar. Žalosno je što takvim ljudima lome krila. Daj nam, Bože, svima snage. Čekaćemo da nam se Slaviša vrati – poručuju iz Sevastopolja.

M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker