VLASI NISU RUMUNI: Sastanak Nacionalnog saveta Vlaha sa predstavnicima OEBS-a

Na sastanku koji je održan 30. marta 2021. godine sa misijom Evropske unije za bezbednost i saradnju u Republici Srbiji predsednik Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine, Novica Janošević je preneo Zuzani Pavlikovi I saradnicama, stavove Nacionalnog saveta Vlaha u vezi bitnih tema za život Vlaha u Istočnoj Srbiji.

Screenshot logo

Predsednik Janošević je predstavnike OEBS-a obavestio o stepenu prihvaćenosti izbornog predmeta „vlaški govor sa elementima nacionalne kulture“ kao i radu Saveta u vreme pandemije. Takođe, misija OEBS-a je obaveštena o problemima migracije koju uslovljava nezaposlenost kao i o ekološkim problemima u većini opština u kojima žive Vlasi. Sa druge strane naglasak je stavljen na konstantan pritisak na Vlahe da se izjasne kao Rumuni.

Predsednik Janošević je naglasio da Vlasi sebe ne smatraju Rumunima te da ekstremni stavovi pojedinih rumunskih stranaka u Srbiji ne doprinose razvoju demokratije i suživota.

– Izjave pojedinih rumunskih parlamentaraca da država Srbija treba da izjednači termine Vlah i Rumun je izazvala negativne reakcije u vlaškoj zajednici. Nacionalni savet kategorički odbacuje tvrdnje da su Vlasi Rumuni a takođe, ne veruje u dobre namere nekih političkih partija, koje nemaju nikakvu podršku u narodu. Navedene partije pokušavaju da pod plaštom brige za ekologiju i vlaški živalj provuku i nametnu političke ideje koje su u suprotnosti sa proklamovanim principima demokratije. Vlasima je u Republici Srbiji Ustavom i Zakonima zagarantovano pravo da se izjašnjavaju kao poseban narod čija je matična država Srbija i nikakve stranke pod laznog brigom za ekološke probleme ne mogu to pravo da ospore – , rekao je Janošević.

PROČITAJ I

6 Komentari

  1. Ja sam vlah-rumun-eskim-marsovac, šta god ali ne šljam prirepak sns-sekte i korisnik sredstava za ove prazne priče janoševića koji nema uporište u nikakvom narodu za koji se zalaže,…botina jadna.

  2. Pa to čujemo već 70 godina još od vremena Informbiroa i formiranja OZNE, ima li šta novo, npr. da nisu eskimi, ili Japanci, to bi bilo nešto novo zaista. Pa da li su ti i takvi Vlasi koji nisu Rumuni dobli npr.Vlašku Nacionalnu Televiziju i Radio u regionu gde ih ima, da li imaju službenu upotrebu jezika po insitucijama, da li imaju fakultete na Vlaškom…Vlaški spada u jedan od najstarijih jezika u Evropi i barem 1000 godina je stariji od Srpskog koji sve to već ima…a mi od nekakvog saveta koji je inače produžena ruka SNS-a i SPS-a čujemo samo kako Vlasi nisu Rumuni a nikako da nam objasne sta su onda i zašto je to bitno za ove nabrojane stvari za koje je savet nadležan?.
    Iz meseca u mesec iz godine u godinu, čujemo samo to isto a ništa se ne radi, ko o čemu Vlaški nacionalni savet o tome da Vlasi nisu Rumuni i o čuvenoj standardizaciji…i tako već 70 godina…mada Vlaški nacionalni savet ima svu moć i novac da pokrene stvari, ali ne pokreće… dok se vlaški jezik od svojih skoro 100.000 sveo na jedva 500 reči, ako neko i toliko zna danas u istočnoj Srbiji.
    Očigledno je ova postavka saveta tu da blokira stvari i skrene pažnju a ne da bilo šta smisleno uradi.
    A to sa zagađenjem kakve to veze ima sa tim da li su Vlasi Rumuni ili ne? Savet je već 10 godina u rukama Vlaha pa nisu uradeli nijedan projekat iz ekologije, nisu napisali nijednu žalbu nikome, nisu nikoga eventualno tužili ako ima osnova itd…Uostalom nismo videli niakavo pismo ili odluku u vezi tog zagađenja o čemu se tu zaista radi?

  3. Zašto Vlasi ne pišu svojim pismom? A da, nemaju ga. Kako onda da imate škole i fakultete na vlaškom jeziku??? U Velikom Gradištu se tražili sovjevremno tri odeljenja za nastavu na vlaškom i dobili ih, ali niste uspeli da napunite ni jedno od njih. Niko vas ne dira, ne smeta vam, živite, radite, uživajte (koliko možete).

    1. Nemaju ni Srbi pismo pa imaju školstvo, koriste ćirilično pismo koje je stvorila grčka pravoslavna crkva da bi širila hrišćanstvo na balkanu i među slovenskim narodima.
      Vlasi naravno imaju pismo, pošto su romanski narod, svi romanski narodi imaju latinicu i te su stvari neraskidivo vezane.
      Ali ovde se radi o tome da deo građana jedne zemlje nema osnovna građanska prava poput prava na učenje svog jezika u školi, kulture istorije… hej u 21 veku da to nema, to je za zemlju velika stramota u savremenom svetu.
      Zašto država ništa nije učinila do sada po tom pitanju? Očigledno je da je ovaj Savet tu samo da blokira stvari.
      To što niko neće vlaški je zato što taj tzv. vlaški koji nije rumunski očigledno ne postoji pa ga niko neće, prosto je. Radi se o rumunskom jeziku, a njega država iz nekog razloga ne dozvoljava.
      Ideja manjinskih prava u pograničnim regionima je osmišljena sa ciljem da se pogranični regioni što više razviju međusobnom saradnjom, i da populacije sa obe strane granice ne budu oštro razdvojene kulturom jezikom i sl, naročito ako su etnički već mešovite. Dalje, postojanje manjinskih jezika u regionu ostavlja mogućnost i drugim manjinama ili većinskom narodu da uči neki od jezika suseda i tako bolje upozna suseda, time se smanjuju napetosti sa obe strane granice i forsira razvoj regiona…to je suština u EU što je na kraju tendencija u celom razvijenom svetu.
      Srbija međutim očigledno razmišlja u okvirima čiste etničke države pa sve radi na asimilaciji, ali to je politika srednjeg veka…

  4. Sve bih bio u životu i vlah i Srbin i Rumun i Turčin itd samo ne bih nikad voleo i želeo da me N. Janošević bilo gde štiti i predstavlja. Da li se primećuje u ovom komentaru da samo reč vlah ne počinje velikim slovom, što znači da taj naziv ne postoji tj pravopis ga ne raspoznaje. Pa prema tome ja ću da budem šta ja hoću i šta želim.nčim neko spominje Rumuna taj se odmah proglašava domaćim izdajnikom, državnim neprijateljem i ako niko nije ni spomenuo pa ni pomislio na neku vrstu secesije od matične države Srbije. Rešite vi problem zagađenja Peka, otvaranje nova radna mesta u privredi a ne u državne organe sanirajte lokalne puteve jer su u haotičnom stanju i mnoge druge stvari dok još ima mladih u ovom kraju jer u suprotnom odoše oni preko grane čim se stiša ova Korona.

  5. Janošević radi ličnog interesa problem zagađenja životne okoline od strane kompanije Zi Đing posmatra u kontekstu parole “vlasi nisu rumuni”. Žalosno je da Rumune, u srpskom narodu poznati kao Vlasi predstavlja jedan Bot. Predstavnici OEBS-a dobro znaju situaciju i položaj rumunske manjine u Srbiji. Tako da jedan Bot pod mantrom “vlasi nisu rumuni” može te izjave da zakači mačku o rep. Neće dugo da prođe, a eto njega sa novom izjavom “vlasi su rumuni”. Tata se pita, a ne on. 😂😂😂

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker