OVO JE SRBIJA: Policajka sa 2,2 promila alkohola u krvi izazvala udes, a posle privođenja zbrisala iz pritvora!

Policajka iz Zemuna mogla bi da ostane bez posla nakon što je sa 2,2 promila alkohola u krvi pobegla iz policijske stanice gde je bila na trežnjenju jer je tako pijana izazvala saobraćajnu nesreću udarivši kolima taksistu.

Foto: Ilustracija

Prema saznanjima “Blica”, policajka je pre nekoliko večeri udarila u jedno taksi vozilo u Zemunu. Prilikom udesa došlo je do manje materijalne štete automobila taksiste te su vozači pokušali da se dogovore oko naplate štete bez zvanja policije.

– Kada su krenuli da pregovaraju oko naplate štete, policajka je bila potpuno dezorijentisana. Teško je i neartikulisano pričala, te je taksista nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja da se s njom dogovori na kraju pozvao policiju – priča izvor “Blica” upoznat sa slučajem.

Ova saobraćajna nesreća bila bi kao i svaki drugi manji udes, da policija prilikom uviđaja nije utvrdila da je njihova koleginica potpuno pijana.

– Merenje promila alkohola u krvi obavljeno je i sa taksistom, kao i sa policajkom. Alko-testom taksiste utvrđeno je da je bio trezan, dok su rezultati njihove koleginice saobraćajce ostavili u šoku. Naduvala je čak 2,2 promila – priča izvor “Blica”.

Prema njegovim rečima, saobraćajci su istog momenta svoju koleginicu poveli u stanicu, u dežurnu službu na trežnjenje. Međutim, tu nije kraj. Vrlo brzo, pijana policajka uspela je da pobegne i nestane bez traga i glasa.

– Kada su ujutru došli policajci da je puste sa trežnjenja ponovo su ostali u šoku. Njihove koleginice nije bilo nigde. Nisu mogli da je dobiju na telefon, jer ga je ugasila, a ubrzo zatim do njih je došla vest da je otvorila bolovanje – objašnjava izvor.

Protiv policajke biće pokrenut disciplinski postupak, ali i podignuta prekršajna prijava zbog izazivanja udesa u alkoholisanom stanju. Prema rečima Milana Marinovića, predsednika Prekršajnog suda u Beogradu, policajka je vožnjom sa 2,2 promila počinila jedan od najtežih saobraćajnih prekršaja.

– Takva vožnja je krajnje nebezbedna, ne samo za vozača već i za suvozača, kao i druge učesnike u saobraćaju. Alkohol je uzrok mnogih prekršaja u saobraćaju jer vozač pod njegovim dejstvom ne može da prilagodi brzinu kretanja, držati odstojanje… – objašnjava on.

Prema njegovim rečima, u slučajevima poput ovog piše se prekršajna prijava.

– Težina posledice alkohola u krvi definiše koja će kazna biti propisana i hoće li se klasifikovati kao krivično delo i prekršaj – zaključuje on.

Pored disciplinske odgovornosti pobegloj policajki preti i kazna zatvora od 15 dana. Naime, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, svako ko izazove saobraćajni udes u stanju potpune alkoholisanosti (više od dva promila alkohola u krvi), kazniće se zatvorom od 15 dana zatvora ili novčanom kaznom od 100.000 do 120.000 dinara, uz 14 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja motornim vozilom. Inače, oduzimanje 14 kaznenih poena samo četiri od ukupno 18 koliko vozač sme da napravi, pre nego što bude primoran da ponovo polaže vozački ispit.

Količina alkohola u krvi izmerena policajki iz Zemuna dovodi do stanja potpune alkoholisanosti, te je, kako objašnjavaju stručnjaci za “Blic”, samo pukom srećom izbegnuta tragedija.

– Sa više od dva promila alkohola u krvi osobe imaju potpuno odsustvo objektivne procene situacije, često gube svest, zapažanja su im jako površna i često se potpuno gube, skoro redovno vide duple slike predmeta, pospani su, imaju sasvim nestabilan hod, povraćaju. Takva osoba nipošto ne sme sesti za volan jer predstavlja opasnost i za sebe, kao i za druge učesnike u saobraćaju i pešake – naglašavaju sagovornici “Blica”.

(Blic)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker