TRADICIONALNO PLIVANJE NA BOGOJAVLJENJE: Milica je prva doplivala do Časnog krsta u Velikom Gradištu (FOTO)

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje u Velikom Gradištu, 15. put po redu, u organizacije Crkve Svetog arhangela Gavrila, obeležen je tradicionalnim plivanjem za Časni krst.

Foto: TOVG

Na Dunavskom keju okupilo se mnogo ljudi da podrži učesnike ovog zanimljivog takmičenja. U konkurenciji od 11 učesnika, ovogodišnja pobednica bila je Milica Milosavljević iz Velikog Gradišta. Milici je pripao časni krst kao i dukat.

Muški deo ekipe dao je blagu prednost mladoj dami i time su, pored velike hrabrosti pokazali i veliku ljubav i poštovanje prema ženama.

Plivanje su podržali alasi Velikog Gradišta koji su u čamcima dočekali učesnike i vratili ih na obalu.

Po završetku nadmetanja, građani su se okupili u porti crkve gde su uzeli Bogojavljensku vodu, gde je sveštenik u prigodnom govoru, tokom uručenja priznanja u crkvenom domu, istakao da je svaki učesnik plivanja koji je ušao u reku na Bogojavljanje pobednik, bez obzira što su do krsta neki stigli pre a neki kasnije.

– Svi plivači koji u okviru Bogojavljenja skoče u osveštanu reku služitelji su Boga živoga, koji im je dao snagu, i kome se uvek zahvaljujemo na blagodetima koje nam pruža – naglasio je sveštenik.

Svake godine plivanje za Časni krst privlači sve veći broj kako učesnika, tako i posmatrača. Svi bi želeli da odaju počast najhrabrijima koji svake godine plivaju na izuzetno niskim temperaturama.

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. Kada se kaže da je nešto “tradicionalno”, to se misli na običaj koji se upražnjava vekovima. Pitam se, od kada je u Velikom Gradištu zaživela ova “moderha” tradicija pa se žiteljima prikazuje kao – tradicionalna? Jer znamo da do pre koju godinu je tamo ne bilo.

      1. Dokaži nečim prijatelju, to što govoriš (link ili foto iz 1900 – 1945 g.? Za informaciju Broz je umro osamdesete godine prošlog veka, a plivanje kao moderna pojava u Vel. Gradištu je tek od pre koju godinu (sem ako istorija ne počinje od vas, stvarno mi nije jasno, izvinite u prolazu sam).

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker