ČETIRI MILIONA: Ministarstvo nagradilo gradištanske naprednjake za transparentnost

Opštini Veliko Gradište dodeljena je prva nagrada za sveobuhvatnu transparentnost u radu lokalne samouprave.

Dragan Milić i Vladimir Štrbac/Foto: M.V./Facebook

Naime, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je, u skladu sa Javnim pozivom za dodelu godišnje nagrade za najbolju opštinsku ili gradsku upravu u 2020. godini, na predlog izabrane Komisije i uz primenu kriterijuma koji su bili sastavni deo javnog poziva, izabralo četiri lokalne samouprave koje su predstavile najbolju praksu u oblastima efikasnost i delotvornost, transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave, odgovornost i vladavina prava kao i ravnopravnost i anti-diskriminacija.

Prva nagrada u oblasti Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave dodeljena je Opštini Veliko Gradište za primer dobre prakse pod nazivom „Uključivanje javnosti u proces izrade Odluke o budžetu za 2021. godinu“.

Ova opština je, putem sprovedenog anketiranja i održanih sastanaka sa predstavnicima mesnih zajednica, privrede i udruženja građana i sprovedene sveobuhvatne javne rasprave, omogućila svim zainteresovanim stranama da daju svoje predloge i uključila ih u proces izrade Odluke o budžetu.

Građani na ovaj način stiču poverenje u lokalnu samoupravu, osluškuju se potrebe poreskih obveznika, a lokalna samouprava stiče uvid u nedostatke koje je potrebno otkloniti.

U oblasti Efikasnost i delotvornost nagrađena je Opštini Knić za primer dobre prakse pod nazivom „Uređenje poreske evidencije lokalne poreske administracije kroz efikasan, delotvoran i sveobuhvatan popis imovine na teritoriji Opštine Knić“.

Grad Kragujevac je najbolji u oblasti Odgovornost i vladavina prava za primer dobre prakse pod nazivom „Sprovođenje postupka za ostvarivanje prava za dodelu sredstava za podsticanje programa i projekata ili nedostajućeg dela sredstava iz budžeta Grada Kragujevca za realizaciju programa i projekata od javnog interesa koje realizuju udruženja“.

Gradu Kruševcu dodeljena je prva nagrada u oblasti Ravnopravnost i anti diskriminacija dodeljena je za primer dobre prakse pod nazivom „Kreiranje strateškog okvira za socijalnu inkluziju Roma – Izrada Lokalnog akcionog plana za socijalno uključivanje Roma i Romkinja Grada Kruševca“.

Uvažavajući napore koje su jedinice lokalne samouprave uložile, kao i rezultate koje su postigle, dodeljena su posebna priznanja sledećim opštinama i gradovima: za oblast Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave – Grad Vršac, za oblast Odgovornost i vladavina prava – Grad Niš i za oblast Ravnopravnost i anti-diskriminacija – gradovi Loznica i Subotica.

Nagrade za lokalne samouprave obezbedilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave iz Budžetskog fonda za program lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 9.200.000 dinara, pri čemu svaka od četiri lokalne samouprave stiče pravo na nagradu u iznosu od 2.300.000 dinara.

Dodatni nagradni fond u iznosu od 7.200.000 dinara, koji će biti raspodeljen jednako na četiri pobednika – dodeljuje Stalna konferencija gradova i opština iz budžeta projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokanom nivou“, koji se sprovodi u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, a koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa SKGO.

Predviđene nagrade predstavljaju vid finansijske podrške za dalje unapređenje dobre uprave i upravljanja na lokalnom nivou, odnosno sprovođenje aktivnosti ili pribavljanje dobara ili usluga predloženih od strane dobitnika nagrada, koje podležu prethodnom odobrenju konkursne komisije.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker