Zašto država podilazi advokatima i taksistima, a kase moraju da imaju pijačni prodavci?

Nejasno je kome će država izaći u susret kada je reč o načinu naplate poreza. Pijačni prodavci tvrde da neće odustati od zahteva da budu izuzeti od fiskalizacije.

Svi koji obavljaju promet na malo, odnosno pružaju usluge ili prodaju robu drugim fizičkim licima, za dve nedelje promet će morati da evidentiraju preko fiskalne kase i da izdaju račun.

To se odnosi na prodavnice, ugostiteljske objekte, markete, ali i uličnu, odnosno prodaju na pijacama. Od ove obaveze izuzeti su jedino registrovani poljoprivredni proizvođači koji svoje proizvode prodaju na tezgama, prenosi RTS.

“Svi oni koji proizvode poljoprivredne proizvode i prodaju ih na pijaci, bez obzira kako su organizovani – da li kao poljoprivredni proizvođači individualni ili registrovana poljoprivredna gazdinstva, oni ne moraju. Svi oni koji prodaju robu koju su prethodno negde kupili, oni moraju da imaju fiskalne uređaje”, kaže pomoćnik direktora Poreske uprave Saša Dulić.

Ovih dana ulični prodavci organizovali su blokade saobraćajnica u Beogradu i drugim gradovima tvrdeći da će ova poreska mera ugroziti egzistenciju nekoliko desetina hiljada ljudi.

Osim toga, kažu da postoji i veliki broj tehničkih problema za njihovo uključivanje u novi fiskalni sistem. Jedan od argumenata je i da će na taj način, pijace kakve danas znamo i imamo, prestati da postoje.

Predstavnici države fiskalizaciju obrazlažu potrebom da se spreči crno tržište i nelojalna konkurencija, ali i potrebom da se obezbede dodatna sredstva koja će se koristiti za javne potrebe. Do sada je sistemom fiskalizacije obuhvaćeno 140.000 obveznika na 200.000 maloprodajnih lokacija.

Ulični prodavci se nadaju da bi posle sastanka sa predsednikom Srbije stvari mogle da se promene.

TAKSISTI I ADVOKATI IZBEGLI FISKALIZACIJU

Taksisti i advokati su, posle štrajkova i blokada, izbegli fiskalizaciju. Obe ove grupacije smatraju da, zbog specifičnosti ovih delatnosti, poreska rešenja ne treba menjati.

“Advokati ne žele fiskalizaciju, odnosno fiskalne kase iz jednog jedinog razloga, a to je zaštita prava i sloboda klijenata. Advokati su dužni da svoj posao obavljaju samostalno i nezavisno. Svaki uvid u spise predmeta naših klijenata bi vodio i narušavanju nezavisnosti ali i otkrivanju tajne koju mi moramo da čuvamo u svim poslovima koje obavljamo sa našim klijentima”, ističe Miloš Vučeljić iz Advokatske komore.

“To stvara veoma veliki problem u saobraćaju, jer dok mi ukucamo cenu u aparat gubite vreme. Dok stranka izvadi novac vi zaustavljate saobraćaj. Zamislite da na svakih 50-100 metara po jedno taksi vozilo koje će stati da otkuca tako nešto, nije to da li smo mi ili nismo protiv fiskalizacije. Sa gradom smo razgovarali da se urade novi taksimetri sa štampačem i to će da se uradi u narednih godinu dana”, kaže predsednik Udruženja taksi prevoznika u Beogradu Aleksandar Belić.

Ne postoji razlika između onih koji robu prodaju u prodavnici i na tezgama, smatra profesor Ljubodrag Savić.

“Ako država popusti jednima ili drugima, naravno da i ovi treći očekuju i ta igranka traje od početka do kraja, sa neizvesnim krajem, odnosno izvesnim za građane Srbije. Što se mene tiče, mislim da država treba da sprovodi zakon onako kako piše, a da za ljude koji su ugroženi postoji socijalna politika”, poručuje Savić.

Jedini način da se napuni budžet jeste da država naplati porez od građana. Iskustvo je, ipak, pokazalo da to koliko sluha država ima za zahteve pojedinih profesija zavisi i od toga koliko su dobro organizovane.

(Tpknews.com/RTS)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker