OPREZNO: Voda na Srebrnom jezeru mikrobiološki neispravna za kupanje?

Prema najnovijim analizama Zavoda za javno zdravlje Požarevac, ispravnu vodu na području Braničevskog okruga ima sedam bazena.

To su gradski bazen u Požarevcu, “Silver lejk” u Velikom Gradištu i bazeni u Golupcu, Stamnici, Aljudovu i Šapinu. U svim ispitivanim uzorcima, koji se uzimaju jednom nedeljno,  utvrđeno je da je voda iz ovih bazena bezbedna za zdravlje i preporučuje se za kupanje i rekreaciju.

Analiza vode u Srebrnom jezeru, koja se kontroliše dva puta mesečno, pokazala je ispravnost na Zatonjskoj plaži, uz preporuku za tuširanje posle kupanja, dok je na Požarevačkoj i Gradištanskoj plaži registrovana mikrobiološka neispravnost. Pošto je kvalitet vode za kupanje na Srebrnom jezeru promenljivog kvaliteta, ponovo su uzeti uzorci sa sve tri plaže i analize su u toku.

Ispravna voda je i na kupalištu “Topoljar” u Kostolcu, ali se kupačima savetuje tuširanje po izlasku na obalu.

Kvalitet vode u veštačkim jezerima – “bagerima”, nastalim nakon iskopavanja šljunka, ne kontroliše se, jer se ne zna njihov vlasnik, a i zbog toga što već duži niz godina Zavodu za javno zdravlje nije podnet zahtev za njihovu kontrolu. Što se tiče reka na području Braničevskog okruga, vode u njima su nepouzdane i ne preporučuju se za kupanje i rekreaciju.

TPKNEWS/M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker