ZVUČI NEVEROVATNO: Srbija udvostručila uvoz hleba, vekne stižu iz Rumunije, Nemačke…

Srbija je u poslednjih godinu dana više nego udvostručila uvoz hleba i pekarskih proizvoda, tako da je u 2019. na njeno tržište dopremljeno oko 6.000 tona “svežeg” hleba, peciva i tosta u vrednosti od 6,8 miliona evra, piše danas “Politika”.

Kako list navodi, vekne su najviše stizale iz Rumunije, Nemačke, Bugarska, pa i iz Hrvatske, u koju je, prema nedavno objavljenim podacima, od njenog ulaska u EU, znatno povećan uvoz hleba.

“Zvuči neverovatno, jer većini potrošača nije poznato da im trgovci i pekari uveliko prodaju vruć hleb i pecivo koji su na naše tržište stigli u šleperima ‘ prethodno pripremljeni i zamrznuti nekada i hiljadama kilometara daleko”, piše “Politika”.

List dodaje da se pecivo pred očima kupaca samo “dopeče”, uglavnom u trgovinskim i pekarskim lancima, i prodaje kao sveže.

Poznavaoci tržišta objašnjavaju da “parbejking”, kako se naziva ova tehnika pripremanja hleba i peciva (delimično pečeni, a onda brzo zamrznuti spremni za transport) sve više zamenjuje tradicionalno pekarstvo.

Na ovaj način smanjuju se troškovi proizvodnje, jer trgovci mogu da isporuče u svakom trenutku hleb i pecivo identičnog kvaliteta i više im nisu potrebni visokokvalifikovani pekari, jer “svaki zaposleni može da gotovo pripremljene proizvode ispeče i postavi na police”.

(Tpknews.com/Tanjug/Politika)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker