IZVEŠTAJ ODIHR POTVRDIO: U Srbiji se desila izborna krađa, vlast nije objasnila masovne migracije birača

Izveštaj ODIHR potvrđuje sve ono o čemu se u Srbiji, ali i u Evropskom parlamentu, govori već dva i po meseca, od kako su održani poslednji izbori u Srbiji. Vlastima u Srbiji se ukazuje na to da se mora rešiti pitanje jedinstvenog biračkog spiska, preminulih u njemu, pojava masovnih migracija birača i to uz saradnju sa političkim partijama i civilnim društvom.

Foto: Ilustracija/Schutterstock

U Izveštaju ODIHR nekoliko je ključnih tačaka. A to su upravo stvari na koje međunarodni posmatrači, opozicija i poslanici Evropskog parlamenta ukazuju od 17. decebra do danas. Najviše se govori o biračkom spisku, preminulima koji se i dalje u njemu nalaze, kao i o migracijama birača, navodi portal Nova.rs.

– Ograničeni su mehanizmi za efikasno ispitivanje jedinstvenog biračkog spiska, nedostataka detaljnih podataka o promenama u stalnoj i privremenoj registraciji, kao i navoda o brojnim preminulim osobama koje ostaju u registru, ali i tvrdnji o masovnoj migraciji birača u vezi sa lokalnim izborima, što je značajno nagrizli poverenje javnosti u tačnost biračkog spiska. Ovo ograničeno poverenje je dodatno pogoršano nedostatkom sveobuhvatnog odgovora vlasti na ove zabrinutosti. Prethodna preporuka ODIHR da se izvrši potpuna revizija biračkog spiska nije sprovedena – navodi se u Izveštaju ODIHR.

Zato se u preporukama, pod rednim brojem 4 navodi:

– Da bi se rešila zabrinutost oko tačnosti biračkih spiskova i povećalo poverenje javnosti, relevantne zakone, propise i praksu treba ponovo razmotriti kako bi se omogućio pristup podacima o registraciji birača i olakšalo sprovođenje značajne revizije Jedinstvenog biračkog spiska uz učešće relevantnih aktera, uključujući političke partije i civilno društvo, u skladu sa standardima zaštite podataka – piše u preporuci.

Naredne tri preporuke odnose se na funkcionersku kampanju, zastrašivanje birača i rad REM-a.

U preporuci broj 5 se navodi da Zakon treba da obezbedi jasno razdvajanje između zvaničnih funkcija i aktivnosti kampanje nosilaca funkcije.

– Vlasti treba da preduzmu mere da spreče zloupotrebu položaja i državnih resursa, a na bilo koje kršenje treba proaktivno rešavati kroz proporcionalne i odvraćajuće sankcije – navodi se.

Prethodno je navedeno da je u kampanji dominirao odlučujući angažman predsednika Aleksandra Vučića, koji je dajući sistemsku prednost vladajućoj stranci, stvorio nepravedne izborne uslove.

Zatim se u preporuci 6 kaže i da vlasti treba da spreče zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući i zaposlene u javnom sektoru i državnim institucijama.

Kad je REM u pitanju, Izveštaj ODIHR o izborima u Srbiji navodi:

– Nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM) treba da bude garantovana i u skladu sa novim zakonskim odredbama. REM treba proaktivno da koristi svoje zakonska ovlašćenja i da postupa po službenoj dužnosti u slučaju kršenja medijske regulative, a na osnovu njenog sistematskog praćenja – dalje stoji.

Međutim, nekoliko ključnih pitanja i dalje ostaje nerešeno, uključujući ona koja se odnose na obezbeđivanje jednakih uslova za igru, mere za sprečavanje zloupotrebe javne funkcije i državnih resursa, razdvajanje zvaničnih funkcija i aktivnosti kampanje i efikasne mehanizme za sprečavanje zastrašivanja i pritiska na birače, uključujući kupovinu glasova.

(Tpknews.com/Nova)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker