IZ SNS NAJAVILI NOVE IZBORE: EP će ipak u sredu 17. januara raspravljati o izbornoj krađi u Sbiji

Evropski parlament ove nedelje ipak će raspravljati o izborima u Srbiji, i to u sredu 17. januara.

Evropski parlament/Foto: Shutterstock

Većina evroposlanika je na početku plenarne sednice, glasala za predlog socijaldemokrata da se na dnevni red sednice uvrsti i rasprava o stanju u Srbiji nakon poslednjih izbora na osnovu posmatračke misije Evropskog parlamenta.

Pored toga, na predlog Evropske narodne partije na plenarnoj sednici parlamenta od 5. do 8. februara poslanici će glasati o rezoluciji o izborima u Srbiji.

Andreas Šider, poslanik Socijaldemokrata podsetio je da su u Srbiji održani vanredni izbori, još jedni u nizu, na kojima su zabeležene brojne nepravilnosti kojima se podriva izborni proces, a da su vlasti u Srbiji na čelu sa predsednikom napali međunarodne posmatrače kada su javno izneli svoja zapažanja. Zbog toga su insistirali da se debata nađe na dnevnom redu.

Predlog su podržali i poslanici Evropske narodne partije, iako se u javnosti čulo da upravo oni sprečavaju debatu o Srbiji, tražeći da ona bude održana nakon što međunarodna posmatračka misija ODIHR-a objavi svoj izveštaj.

Vladimir Bilčik je, ispred EPP, na samoj sednici podržao predlog socijaldemokrata i zatražio da se o rezoluciji glasa u februaru.

Preliminarni izveštaj posmatračke misije Evropskog parlamenta pokazao je brojne nepravilnosti, od pritiska na birače i masovne preregistracije birača, preko diskreditacije i napada na političke protivnike, novinare i pripadnike organizacija civilnog drustva, pa sve do zloupotrebe državnih funkcija i državnih resursa od strane vlasti.

Posmatračka misija EU parlamenta bila je deo šire misije međunarodnih posmatrača koji su posmatrali izbore u Srbiji, a koje je predvodila kancelarija OEBS-a za demokratiju i ljudska prava (ODIHR).

ODIHR će objaviti svoj izveštaj, a nezvanično se čuje da bi to moglo da bude krajem februara.

IZ SNS-a NAJAVILI NOVE IZBORE U BEOGRADU

Ići će se na nove beogradske izbore ako se u zakonskom roku od 30 dana ne konstituiše Skupština grada – najavio je ovog ponedeljka Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević nakon sednice Predsedništva stranke.

Dodao je da će na novim izborima u Beogradu dobiti još više mandata i da se neće raditi ništa na silu te da će se ići na ponovljene izbora ako ne bude izglasana većina u Skupštini grada. Rekao je da SNS nije za nove izbore i naglasio da to neće biti poništeni izbori nego ponovljeni.

– Mislimo da nije dobro da se ide na nove izbore, zato što mislimo da glavni grad ne može da prosperira bez vlasti, a bez glavnog grada ne može da se razvija projekat EXPO 2027. Šapić je direktno uključen u pregovore, i Ana Brnabić, kao poverenica za Beograd. Kada budemo imali nešto konkretno, objavićemo – rekao je Vučević.

– Nisam siguran da svi dobro procenjuju svoje šanse na ponovljenim izborima. SNS će posle njih imati još više mandata – poručio je Vučević.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker