PROTEST VLAŠKE NARODNE STRANKE: Vlasti Republike Srbije provocira vlaške/rumunske manjine u istočnoj Srbiji

Vlaška narodna stranka najoštrije protestuje povodom provokacija vlasti Republike Srbije prema organizacijama vlaške/rumunske manjine u istočnoj Srbiji.

Foto: Logo

Povod ovog protesta jeste ponašanje pogranične i saobraćajne policije republike Srbije dana 18. avgusta 2021. godine prema aktivistima vlaških/rumunskih organizacija.

Incident se desio na regionalnom putu ka Boru u blizini Negotina kada je saobraćajna policija zaustavila vozilo u kome su se nalazili dr Slavoljub Gacović i funkcioneri Vlaške narodne stranke dipl. prav. Miomir Đorđević i Prof. dr Darjan Karabašević. Sva trojica su bila na povratku iz Temišvara gde su preuzeli donaciju u knjigama o osnovama rumunskog jezika za niže razrede osnovne škole. Sadžaj ovih knjiga se inače može i slobodno preuzeti sa interneta.

Ova donacija je imala urednu dokumentaciju, i prošla je graničnu kontrolu i potrebne procedure na graničnom prelazu Đerdap I. Putnici su zatim nastavili put ka Boru.

Vozilo je međutim blizu Negotina zaostavljeno na veoma agresivan način, nepotrebnom poterom sa rotacionim svetlima. Scena je podsećala na jeftine kriminalističke filmove čime je uvećana dramatičnost događaja. Nakon zaustavljanja vozila, patrola saobraćajne policije je bila neobično oštra i obraćala se vozaču i putnicima povišenim tonom. Izvršena je rutinska kontrola, i alko test vozača automobila. Kako je sve bilo u redu, policajci su naredili da se sačeka pogranična policija. Tom prilikom nije dozvoljeno da se vozilo pomeri u hladovinu obzirom da je bilo izloženo direktnom suncu pri spoljnoj temperaturi od 32°C. Policajci takođe nisu dozvolili putnicima da idu u WC.

Granična policija je došla posle 30-tak minuta, obavljena je dodatna kontrola dokumentacije i utvrđeno da je sve u redu. Predlog putnika da se pregledaju i knjige nije prihvaćen već je rečeno da je sve u redu i da policiju ne interesuje gde su putnici bili, već da su dobili naređenje da se izvrši dodatna kontrola dokumentacije ali bez odgovora ko je to naložio. Ceo proces je trajao skoro sat vremena.

Takođe napominejmo, da ovo vozilo u kome su se nalazili predstavnici Vlaške narodna stranke, tokom odlaska za Temišvar, odnosno ulaska u Rumuniju ranije tog dana zadržano je skoro 30 minuta duže na pasoškoj kontorli nego ostala vozila koja su kontrolu prolazila za nekoliko minuta, i da su službenici carine tokom kontrole telefonirali. Vozilo je propušteno tek nakon konsultacija sa policijom, što kod ostalih vozila na prelazu nije bio slučaj.

Vlaška narodna stranka smatra da se radi o nedopustivom pritisku na organizacije vlaške/rumunske manjine, u očigledno izrežiranoj besmislenoj intervenciji policije sa ciljem maltretiranja i zastrašivanja aktivista vlaških/rumunskih organizacija i istaknutih pojedinaca vlaške/rumunske zajednice.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

5 Komentari

  1. Žalosno je što su maltretirali ove ljude. Da su u gepeku svog vozila uvezli Engleske ili Ruske knjige ne bi bilo problema. Ja ne znam Vlaški a samim tim ni Rumunski jezik. Bilo bi mi drago da naučim jezik svojih komšija. Najveći protivnici rumunskog jezika u Srbiji su Srbi koji su došli iz bivših jugoslovenskih republika. Kako ovde tako i tamo nisu imali kulturu ponašanja zato su i bili prinuđeni da napuste svoja ognjišta. Sloboda govora, vladavina prava svih građana koji žive u Srbiji je najveće bogatstvo za jednu državu.

  2. Vucic zajedno sa Dodikom se bori za cirilicu u Bosni i Hercegovini a ne dozvoljava gradjanima Srbije rumunske nacionalnosti da uce svoj maternji jezik. Opstanak jedne nacije umnogome zavisi od opstanka njenog jezika.

  3. Vlast na žalost pokazuje svoju silu kad god joj se pruži prilika. Svi smo maltretirani na razne načine bez obzira kom narodu ili manjini pripadamo. Tako su i ovi ljudi bili izloženi neprijatnosti od strane policije. Otkriće se kad tad ko im je izdao naredjenje da ljude maltretira bez ikakvog povoda.

  4. Ovde je u pitanju uticaj sns-vlaškog naciona janoševića iz kučeva, kako bi sačuvao svoju faraonsku poziciju i prinadležnosti od 260000din, mesečno za mešetarenje i nerad u svom krimi-miljeu-alkučevo.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker