OGLASIO SE I ZVANIČNI BERLIN: Izbori u Srbiji neprihvatljivi, EU će otvoreno odbaciti rezultate izbora?!

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova označilo je “neprihvatljivim” način na koji su u Srbiji protekli izbori. Za Naprednjake još nema čestitki iz Evrope.

Foto: FoNet

– Srbija je glasala, ali misija ODIHR izveštava o zloupotrebi javnih sredstava, zastrašivanju birača i slučajevima kupovine glasova – , navelo je nemačko Ministarstvo na Tviteru.

– To je neprihvatljivo za zemlju sa statusom kandidata za EU – , dodaje se.

U ponedeljak je ODIHR, posmatračka misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), iznela oštre ocene o proteklim izborima, navodeći da je glasanje obilovalo nepravilnostima, pritiscima, masovnim ubacivanjem listića u kutije i slično.

ODIHR je posebno zamerio sveprisustvo predsednika Aleksandra Vučića u kampanji, premda se nije ni kandidovao. Medijska dominacija jednog čoveka i stranke podriva fer izbore, navela je ta misija.

– To što je bilo 5.600 posmatrača, uključujući punu misiju ODIHR-a, najbolje pokazuje da Srbija ima problema sa izborima – , rekao je za Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja.

– Ti izveštaji idu u izveštaj Evropske komisije i utiču na sve indekse Srbije, recimo Fridom hausa. Dakle, utiču na međunarodne ocene i odnos EU prema Srbiji – , dodao je on.

Prethodno je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila da se EU neće izjašnjavati o izborima u Srbiji dok misija ODIHR ne iznese preliminarne rezultate.

Poznavaoci prilika kažu da je ovaj izveštaj posmatrača najoštriji do sada, posle izbornog dana koji je obilovao nepravilnostima.

Pitanje je sada da li će Evropska unija ili neke njene članice otvoreno odbaciti rezultate izbora. U svakom slučaju, čestitke za Srpsku naprednu stranku još nisu stigle iz Brisela.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker