U ITALIJI SVE JE STALO: Potpuni kolaps zbog kovid propusnica (VIDEO)

Dugi redovi ispred kafića, restorana, apoteka stvaraju se zbog zakonske obaveze da svakog kupca provere da li je vakcinisan, a ako jeste – da li je to jedna ili dve doze.

Foto: @Ansa

Pa, sada, koliko štete nanosi lokalnoj privredi, može se videti golim okom. Neki, kojima ugostiteljstvo nije glavni posao, poput restorana brze hrane koji su radili u okviru tržnih centara, zatvorili su ili pauziraju između smena radi dezinfekcije prostorija, dok drugi broje posetioce na prste jedne ruke.

U Trstu i Vilesu, na primer, u prvim danima sprovođenja ove odluke vlada toliko nervoze sa svih strana da biste radije preskočili ulazak u restoran ili kafić nego na ulazu nagađali da li možete popiti kafu ili pojesti ručak ili ne možete.

S obzirom na to da je sistem za prepoznavanje korona pasoša prilično osetljiv jer s vremena na vreme “pada”, a zaposleni, plašeći se inspekcije i strogih kazni, ne žele vas pustiti dok ne dobiju na internetu potvrdu da ste vakcinisani sa dve doze – redovi su neizbežni, a na njih se Italijani teško navikavaju.

Da bi se takve stvari sprečile, osim maske, mnogi su dužni da nose i štampane potvrde o kovidu. Ponekad ih je lakše skenirati od onih na mobilnom telefonu, ali ipak svakih deset minuta na ulazu u restorane i kafiće dolazi do kašnjenja jer se sistem mora stalno resetovati.

Ove epidemiološke mere obeshrabrile su mnoge da izađu “na hranu i piće”, pa ako se na to odluče, radije sede u baštama i smrzavaju se na oluji.

Svi zaposleni u Italiji moraju predstaviti tzv. zelenu kartu koja dokazuje da su bili vakcinisani, zaraženi koronom ili su nedavno bili negativni na koronavirus, što je izazvalo niz protesta, od kojih je jedan u Rimu, u režiji neofašističkih stranaka, obeležen nasiljem. Ova mera cilja oko 23 miliona radnika u privatnom i javnom sektoru Italije.

Pojačane epidemiološke mere u odnosu na letnji period koji je iza nas, u Italiji koja je čak osamdeset odsto stanovništva starijeg od osamnaest godina vakcinisala najmanje jednom dozom, unele su veliki nemir među ljude.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker