ISTRAGA ZBOG IZBORNE KRAĐE I PREKID FINANSIRANJA: EP danas glasa o rezoluciji o situaciji u Srbiji posle izbora

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) danas će u Strazburu glasati o rezoluciji kojom pozivaju na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore.

Evropski parlament/Foto: Shutterstock

U finalnom predlogu rezolucije o situaciji u Srbiji posle decembarskih izbora, EP poziva Evropsku komisiju da odmah započne reviziju sredstava datih Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata i da suspenduje finansiranje ako srpske vlasti nisu spremne da primene ključne preporuke u vezi sa izborima ili ako međunarodna istraga pokaže da su bile direktno umešane u izbornu prevaru.

Evropski parlament ukazuje da određeni navodi, uključujući one o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou, prevazilaze nalaze iz izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i dodaje da podržava brzo slanje ad hok misije za utvrđivanje činjenica u Srbiju, uz učešće EP, navodi se u predlogu koji su usaglasile poslaničke grupe.

Prema finalnom predlogu rezolucije, Evropski parlament poziva Evropsku komisiju i da pokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju kako bi procenila situaciju u vezi sa nedavnim izborima i postizbornim dešavanjima, u nastojanju da se stvore preduslovi za uspostavljanje neophodnog društvenog dijaloga, radi obnove poverenja građana u institucije i radi procene i bavljenja sistemskim pitanjima vladavine prava u Srbiji.

U predlogu rezolucije, između ostalog, stoji da Evropski parlament ponavlja stav da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju jedino ako ta zemlja ostvari značajan napredak u reformama na evropskom putu, uključujući punu primenu preporuka OEBS i ODIHR i Venecijanske komisije Saveta Evrope.

Sednica na kojoj će evroposlanici glasati o neobavezujućoj rezoluciji počinje u 12:00 sati po centralnoevropskom vremenu.

Uoči plenarnog zasedanja EP, troje lidera opozicione koalicije “Srbija protiv nasilja” razgovaraće o demokratiji u Srbiji sa troje evroposlanika iz različitih političkih grupa.

Na panelu “Srbija: demokratija na raskršću”, koji počinje u 9:30, koaliciju “Srbija protiv nasilja” predstavljaće potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Njima će domaćini biti specijalna izvestiteljka EP za Kosovo Viola fon Kramon iz poslaničke grupe Zeleni, šef posmatračke misije EP na decembarskim izborima u Srbiji Klemen Grošelj, koji je evroposlanik liberalne grupe Obnovimo Evropu, i predstavnica grupe Socijalisti i demokrate Alesandra Moreti.

Tepić, Lazović i Grbović su se juče obratili i članovima poslaničkih klubova socijaldemokrata, zelenih i liberala, koji su inicirali proces usvajanja rezolucije.

Evroposlanicima liberalne grupe Obnovimo Evropu Grbović je rekao da je usvajanje rezolucije u EP “šansa da EU povrati poverenje građana Srbije, poljuljano zbog predugog tolerisanja autokratske vladavine Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke od pojedinih evropskih zvaničnika”.

U Strazburgu, gde će razgovarati sa pojedinim poslanicima EP, juče su otputovali i koopredsednici stranke Zajedno, Nebojša Zelenović i Biljana Stojković, i poslanici Demokratske stranke, Ksenija Marković i Nebojša Novaković.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da predlog rezolucije EP o Srbiji sadrži argumente “na nivou Radio Mileve”, odnosno u formi “ja sam čuo”, “postoji optužba” i “koalicija ‘Srbija protiv nasilja’ je rekla”, ocenivši da je to veliki skandal.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 27. januara da “nije naročito zainteresovan” za sadržaj rezolucije Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, jer će to telo, kako je kazao, “uvek donositi preporuke protiv Srbije”.

(Tpknews.com/Beta)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. U Evropi su ostala još dva diktatora Vučić i Orban. S obzirom da je Mađarska već u Evropskoj uniji, Orban će biti smenjen na sledećim izborima. Ovo su poslednji trzaji u dugogodišnjem uništavanju demokratije u Srbiji diktatora Aleksandra Vučića. Posle njegove smene, očekujemo privođenje pravdi velikog broja naprednjački kadrova širom Srbije. Mnoge će biti sramota što su bili deo režima

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker