DECU OPČINILI STARI ZANATI: Veliko Gradište domaćin đacima iz Srbije i regiona

Veliko Gradište je nedavno bilo domaćin mališanima i njihovim učiteljima iz 30 gradova Srbije, ali i dece iz Severne Makedonije i Republike Srpske. Deca su imala priliku da se u tri dana upoznaju sa prirodnim, istorijskim i turističkim lepotama ovog mesta, ali i da učestvuju u jedinstvenoj radionici gde je predstavljeno čak 16 starih zanata.

Foto: Promo

Mališani iz svih krajeva Srbije, Skoplja i Banjaluke u sklopu Projekta “Veliko Gradište – moj grad” boravili su kod vršnjaka iz Velikog Gradišta, a svaki dan je bio doživljaj za sebe i uspomena za pamćenje.

Prvog dana svi prisustvovali prigodnoj školskoj predstavi dobrodošlice, a zatim su na Ramskoj tvrđavi učestvovali u pesničkoj radionici na temu prijateljstva. A bez sumnje, najuzbudljivije je bilo sledećeg dana, u Češljevoj bari, u porti crkve i školskom dvorištu gde je na jednom mestu prikazano čak 16 starih zanata.

Foto: Promo

Među starim zanatima predstavljeno je zanimanje pastira, kako se pre više vekova u Srbiji pekla rakija, priprema kolača i tradicionalnih pogača pod sačem, vlaških proja….

Istog dana popodne je bilo posvećeno krstarenju Dunavom do Golubačke tvrđave gde su deca saznala ne samo o istoriji ovog kraja, već i flori i fauni ovog dela istočne Srbije, ali i turističkim atrakcijama Velikog Gradišta i okoline. Na brodu je organizovana likovna radionica sa zadatkom da se naprave prigodni plakati sa motivima ovog mesta iz prizme mališana koji su tu bili prvi put, ali i izrada bedževa koje su poneli kao uspomenu na trodnevno druženje.

Foto: Promo

Projekat “Veliko Gradište – moj grad” je nastao pre dve godine kako bi se razvijala interkulturalnost, ali i da se kroz druženje uspostavljaju nova prijateljstva dece od severa do juga Srbije i njihovih vršnjaka iz zemalja u okruženju.

Ovaj Projekat je realizovan preko Osnovne škole “Ivo Lola Ribar” iz Velikog Gradišta, a u saradnji sa OŠ “Miša Živanović” iz Srednjeva, Društvom učitelja opština Veliko Gradište i Golubac i Turističkom organizacijom Opštine Veliko Gradište, a pod pokroviteljstvom Opštine Veliko Gradište.

(Tpknews.com/S.A.)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker