OD VOJSKE NEMA BEŽANJA: Pozivi za vojnu vežbu stižu i onima koji žive u inostranstvu!

Proteklih dana mnogi državljani Srbije koji već više godina žive u inostranstvu, a nisu prijavili promenu državljanstva ili mesta prebivališta, dobili su pozive za vojnu vežbu.

Rodbina im je javila da im je na kućnu adresu u Srbiji stigao poziv u kojem se navode sankcije ukoliko ga ne budu ispoštovali, što je izazvalo strah i zabrinutost.

U Ministarstvu odbrane kažu da “činjenica da je neko prijavljen u Srbiji, a živi u inostranstvu, ne oslobađa odgovornosti, jer je na vreme morao da odjavi mesto boravišta i prijavi novo”. Zbog toga oni koji su dobili pozive treba da se obrate vojnom odseku i navedu razlog zbog kojeg ne mogu da prisustvuju vojnoj vežbi i zbog čega traže odlaganja.

Ukoliko se ne odazovu na vojni poziv, odnosno ne zatraže odlaganja ili opravdaju izostanak, preti im tri meseca zatvora ili 80 do 420 evra kazne u protivdinarskoj vrednosti, navode u Ministarstvu odbrane.

Kažu da kao razlog za izostanak s vojne vežbe prihvataju i bolest u porodici, sprečenost zbog vanrednih okolnosti ukoliko je reč o sportistima ili naučnim radnicima, ali i ako od rada vojnog obveznika zavisi egistencija porodice.

Po planu Vojske Srbije predviđeno je da se vojni obveznici pozivaju jednom u pet godina, a vojne vežbe mogu trajati od jednog do 15 dana.

TPKNEWS/M.L.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker