“RIO TINTO MARŠ IZ SRBIJE”: Aktivisti upali u Metropol i prekinuli panel o rudnim resursima Srbije (VIDEO)

Predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) prekinuli su jutros panel o rudarenju na kojem su u hotelu “Metropol Palas” učestvovali predstavnici stranih kompanija i ambasada. Oni su se potom uputili do Ustavnog suda gde su predali zahtev kako bi dobili informacije o tome šta se dešava sa inicijativom za ocenu ustavnosti Zakona o planiranju i izgradnji koju je u ime Saveza ekoloških organizacija Srbije ranije podneo Zlatko Kokanović.

Foto: N1

Okupljeni su sprečili da se skup nastavi skandirajući „Rio Tinto marš iz Srbije“. Među okupljenima je bio i poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta koji je za N1 objasnio kako je došlo do toga da okupljeni prekinu skup. Naveo je da je kao predsednik odbora za zaštitu životne sredine juče pozvao organizatore skupa da se prijavi sa namerom da učestvuje u radu.

„Rečeno mi je da će mi se javiti i naravno da se niko nije javio. I nisam jedini. Ako se neko okuplja sa ciljem da rudari onda je normalno i ljudski, a i po zakonu da zove one koji su direktno ugroženi i koji žive, pre svega, na tim prostorima“, rekao je on.

Jovanović je objasnio da je zbog toga što se to nije desilo SEOS sazvao konferenciju za medije, nakon čega je on pozvao okupljene da uđu unutra.

„Sačekalo nas je obezbeđenje, pokušali su da nas spreče i pošto u tome nisu uspeli, mi smo ušli i prekinuli skup. Dok smo mi bili na vratima i gurali se sa obezbeđenjem, (ministarka) Đedović, predstavnici kompanija i ambasadori su evakuisani, jer su mislili da će neko fizički da ih napada“, rekao je on.

Dodao je da je do sada organizovao na desetine ekoloških skupova na kojima nije bilo nijednog incidenta.

„Mi nismo ušli unutra da bilo koga da bijemo, niti da se obračunavamo, došli smo samo da čujemo kakav im je plan i kažemo šta mislimo. Ako nećete da razgovarate tamo gde je mesto a to su institucije – javne rasprave i odbori, onda mi nemamo drugi način nego ovako bez da bilo koga ugrožavamo niti nam je to bio cilj, niti ćemo ikada to raditi“, zaključio je Jovanović.

Ministarstvo rudarstva i energetike demantovalo je navode Jovanovića ističući da ni na koji način nije učestvovalo u organizaciji današnje konferencije.

„Uprkos neistinama koje su plasirali pojedini aktivisti ničije pa ni učešće ministrake Dubravke Đedović Handanović danas nije bilo planirano! Zalažemo se za debatu o svim važnim pitanjima za državu i građane u skladu sa zakonom i zakonskim procedurama. Osuđujemo nasilno ponašanje svakog pojedinca a pre svega širenje dezinformacija“, navedeno je iz Ministarstva.

Ekološki aktivisti su se iz hotela Metropol, uputili ispred Ustavnog suda, kako bi dobili informacije o tome šta se dešava sa inicijativom za ocenu ustavnosti Zakona o planiranju i izgradnji. Ovu inicijativu u ime Saveza ekoloških organizacija Srbije ranije podneo Zlatko Kokanović, koji je okupljene obavestio da mu je u Sudu rečeno da pisanim putem podnesu podnesak i da će im potom biti odgovoreno za nekoliko dana.

Predstavnici Saveza ekoloških ogranizacija Srbije ranije danas su održali konferenciju za novinare ispred Metropola gde je predviđeno održavanje panela. Kokanović je tom prilikom istakao da su se okupili kako bi iskazali neslaganje sa ovakvim skupovima.

„Ovakve skupove organizuje naša vlast sa stranim ambasadorima i multinacionalnim kompanijama dok nas građane ignorišu. Isti slučaj je i sa naučnom zajednicom koja godinama ukazuje na štetnost projekta koji su u planu kao i oni koji već decenijama truju razne krajeve Srbije. Mi nemamo nikakve informacije osim onih koje čujemo u promotivnim spotovima kompanija u medijima i na promotivnim skupovima. Kompanije sa katastrofalnom reputacijom koje vršljaju po Srbiji kao da je to nečija privatna imovina dok naša vlast ide po svetu i potpisuje sve i svašta, a o tome ne izveštava domaću javnost“, rekao je on.

Poručio je da se posledice prljavih kineskih tehnologija vide i u studiji Batuta koja, kako je naveo, kaže da je broj obolelih od raka u Boru i Majdanpeku za samo tri godine poslovanja Zi Đina porastao za 20 procenata.

„Mi smo za strane kompanije i ovu vlast samo resurs ili broj, a neki od nas i prepreka koju neće moći da preskoče ili uklone na putu ostvarivanju njihovih planova“, istakao je on.

Među prisutnima je bio i profesor Ratko Ristić, koji je kandidat za gradonačelnika Beograda na listi pokreta Dveri i Zavetnika. On je tokom obraćanja prisutnima u hotelu Metropol istakao da je današnji događaj paradigma stanja u našoj zemlji.

„Na KiM imamo izdaju, a ostatak Srbije namenjen je za prodaju. Ovo nije naučni skup nego interesna grupe koju čine ministri i vlada. Menjaju zakone ove zemlje i prave bolje uslove za strane multinacionalne rudarske kompanije. Tu su i ambasadori Kanade, Australije, Finske i Švedske. Pitam se šta imaju sa srpskim mineralnim resursima, kad su daleko bogatiji mineralnim resursima od nas“, rekao je on.

U hotelu Metropol za danas je predviđeno održavanje stručne konferencije zatvorenog tipa na koejm su učestvovali predstavnici stranih kompanija i ambasada, a iako su ekološke organizacije ranije najavile da će domaćin panela biti ministarkla rudarstva i energetike Dubravka Đedović, ona nije bila prisustna na skupu.

(Tpknews.com/N1)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker