ČUVAJU TRADICIJU HOMOLJA: Ni loše vreme ni veliki pljuskovi nije saborašima pokvarilo dobro raspoloženje (FOTO)

Ovogodišnji sabor imao je međunarodni karakter, jer su nastupili i učesnici iz Poljske, Rumunije i Republike Srpske

Uz brojne izvođače i nekoliko stotina posetilaca, u Žagubici je održan Sabor narodnog stvaralaštva “Vrela Homolja”, 16. po redu.

Ni veliko blato nije omelo saboraše

Ovu manifestaciju pratilo je loše vreme sa velikim pljuskovima koje nije saborašima pokvarilo raspoloženje da se tradicionalno lepo provedu.

Tokom dvodnevne manifestacije organizatori su pripremili brojne kulturne i zabavne programe, koji su se odvijali ispred Doma kulture, u crkvenoj porti i na platou kod vrela Mlave. Najposećeniji bio je centralni program – „Zlatne ruke Homolja“, sa izložbom starih zanata i ručnih radova i nadmetanjima u spravljanju starih jela homoljskog podneblja.

Prvo mesto u spravljanju starih jela osvojila je  Brankica Strahinić iz Udruženje žena „Šarbanovac“ iz istoimenog sela, a u kategoriji starih gotovih jela Udruženje žena „Bovansko jezero“. Najmaštovitiji štand imalo je Udruženje žena „Ćovdin“ iz Ćovdina, a najoriginalniji suvenir napravio je Goran Micković iz Zaječara. Svoj štand imalo je i Udruženje „Zajedno do svetlosti“ iz Svrljiga, koje se bavi problemima dece sa posebnim potrebama. Oni su spremili svrljiški belmuž, tradicionalno jelo svog kraja.

Miroslav Ranđelović predsednik Udruženja “Zajedno do svetlosti”

Miroslav Ranđelović, predsednik ovog udruženja, kaže da oni na ovaj način promovišu svoje delovanje i manifestaciju „Svrljiška belmužijada“, koja se održava svakog prvog vikenda u avgustu. Porciju dovoljnu za dve osobe prodaju za 200 dinara, a jelo se sastoji od kukuruznog brašna i mladog ovčjeg i kravljeg sira. Na štandu prodaju i kore za gibanice i pite, peciva i sitne kolače, i tako skupljaju sredstva za rad svog udruženja.

Udruženje žena „Žagubica“ na svom štandu prodavalo je specijalitet gulaš od divljači i gibanicu pečenu ispod sača, kao i domaću pogaču na kojoj je bilo ispisano „Vrela Homolja“. Nudili su i slatko od šumskog voća, sirup od zove i maslačka, sitne kolače, razna peciva, i kačamak. „Naše udruženje osnovano je 2015. godine i od tada učestvujemo na svim manifestacijama u Srbiji sličnog karaktera kao što je ova u Žagubici. Možemo da se pohvalimo da smo u ovo kratko vreme postojanja udruženja osvojili više nagrada“, rekla nam je Sanja Ilić iz ovog udruženja. Održano je i ribolovačko takmičenje u kojem je pobedio Dragan Lukić iz Žagubice.

PROGRAM

Na programu su bile i izložbe slika i skulptura sa međunarodne kolonije “Homolje art”,  “Preslice – tokovi srpske tradicije” i “Milena pod suncem Homolja”. Održana je i „Folklorijada 2018“, uz gostovanje učesnika iz Poljske, Rumunije i Republike Srpske, što je ovom saboru dalo međunarodni karakter.

CRKVA

U porti crkve svete Trojice odvijao se program „Srpski poj od iskona“, koji je predstavio izvorno muzičko stvaralaštvo žagubičkog kraja. Sabor se završio “Homoljskim poselom”, modnom revijom i nastupom pevača narodne muzike.

M. Veljković 

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker