ZAHTEV IZ BELGIJE: “Izbaciti iz EU Mađarsku, Poljsku, Bugarsku i Rumuniju!”

Predsednik valonske vlade Pol Manjet smatra poželjnim da iz Evropske unije, posle Britanije, izađu još neke zemlje, i to Poljska, Mađarska, Rumunija i Bugarska.

lustracija / Foto: Profimedia

Predstavljajući se kao “izmoreni federalista” i “možda prvi među socijalističkim evroskepticima”, Manjet je u intervjuu belgijskom listu “Eko” izneo prognozu o Evropi koja se, kako kaže, upravo raspada, sa zemljama “kojima više neće moći da se upravlja ili će njima upravljati ludaci”.

Ovaj bivši direktor Instituta za evropske studije na Slobodnom univerzitetu u Briselu postavio je ultrakritičku dijagnozu razvoja Unije povodom 25-godišnjice potpisivanja sporazuma u Mastrihtu, izrazivši nadu u scenario koji će evropsku budućnost učiniti svetlijom.

On se, naime, nada “teškim ali izbalansiranim” pregovorima sa Londonom koji će nadahnuti zemlje središnje i istočne Evrope, ali možda i Dansku i Švedsku, koje bi se takođe mogle naći na iskušenju da pregovaraju o trgovinskim sporazumima, partnerstvima i, na kraju, o izlasku iz Unije.

Stav Manjeta, koji se nedavno usprotivio trgovinskom sporazumu EU i Kanade (CETA), koji je na kraju ipak potpisan u Briselu nakon što je njegov region tražio ponovne pregovore, znatno odudara od uobičajenih izjava evropskih socijaldemokrata, pa čak i politike frankofone belgijske Socijalističke partije, ocenjuje pariski “Mond”.

TPKNEWS/Tanjug

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker