Stižu mošti svetog Jakova Tumanskog u Topolovnik!

Ne mnogo nakon osvećenja Crkve, a i zbog brige koju sveštenik vodi za parohiju u Topolovniku 11. avgusta 2017. godine, u 19 časova, stižu mošti Jakova Tumanskog Novoprojavljenog.

Mošti svetog Jakova Tumanskog

Jakov Tumanski Novoprojavljeni je bio učenik svetog Nikolaja Velimirovića. Po dolasku mošti u Hramu Svetog Save u Topolovniku odslužiće se akatist ovom novom svetitelju crkve a zatim će sveti Jakov nastaviti svoju litiju po eparhiji braničevskoj.

Kao iskušenik prošao je sva monaška poslušanja. Kao jednom doktoru nauka nije mu padalo teško da riba toalete, čisti krompir i sl. Strogo se podvizavao, slabo se i oskudno hranio, neretko otpacima od trpeze. Imao je samo dva para iznošenih mantija. Nikada nije ležao u postelju, već se molitveno odmarao. Odlikovao se neobičnim darom ćutljivosti.

Kivot svetog Jakova

Pre drugog svetskog rata, bio je urednik Hrišćanskog misionara, a pred sam rat i u toku njega, bio je vatreni propovednik vere, ukrašen ravnoapostolnom revnošću. Stekavši mnoge duhovne darove, bio je i prozorljiv. Predvideo je oba bombardovanja Beograda, bombardovanje manastira Žiče i dr.

U toku rata živeo je u manastiru Ljubostinji, gde je upamćen kao veliki podvižnik. Mučen od komunista, ispovednički se upokojio, nakon žestokog batinanja u selu Rabrovu, u februaru 1946. godine. Po sopstvenom zaveštanju sahranjen je u manastiru Tumanu. Mošti su mu otkrivene 21. oktobra 2014. godine.

Neprestana molitva koja traje ne završava se osvećenjem hrama predvidjenim za 6. avgust 2017. godine, već onog trenutka kada Gospod dođe k nama.

Ovo je još jedan primer brige crkvenog odbora Topolovnik za svoje vernike koji nemaju baš uvek razumevanja i vremena za svoju Crkvu. Daće Gospod pa ćemo se svi mi opametiti i biti na svojoj Liturgiji kada Gospod dođe da nas vaskrsne!

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker