SRBIJA NA UDARU GEOMAGNETNE BURE: Spremite se za smetnje na mobilnim telefonima!

Intenzivna solarno-geomagnetska oluja koja je sa Sunca stigla do Zemlje može danas dovesti do poremećaja elektromreže i distributivnih sistema, objavio je Republički geodetski zavod Srbije.

Solarno-geomagnetska oluja sa Sunca stigla do Zemlje

Mogući su i poremećaji u radu „satelitskih i komunikacionih sistema, GPS tehnologija, radarskih sistema i sistema za navigaciju“, naveo je Republički geodetski zavod Srbije.

Zavod je na svom sajtu naveo da je najava solarne i geomagnetske bure (oluje), odnosno poremećaja u geoprostoru planete Zemlje, mera upozorenja.

Dodaje se da „geoefektivnost solarne i geomagnetske bure može imati uticaja na promene meteoroloških parametara i na formiranje vremenskih prilika“.

„Bioritmička, radna i fizička aktivnost meteoropata i hipersenzitivnih ljudi mora biti prilagođena situaciji, moraju se pratiti uputstva i preporuke medicinskih ustanova…“, navodi se u upozorenju Zavoda.

U okviru RGZ postoji Geomagnetska opservatorija Grocka, u kojoj se prate solarno-geomagnetski poremećaji.

Ta opservatorija razmenjuje geomagnetske podatake u okviru Svetske mreže geomagnetskih opservatorija tako da može dati najavu, odnosno prognozu solarne bure i sa njom povezane jonosferske i geomagnetske bure.

TPKNEWS/Tanjug

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker