DETALJNA PROGNOZA DO SEPTEMBRA: Evo kakvo nas leto očekuje u Braničevskom okrugu!

Visoke aprilske temperature u Braničevskom okrugu spremaju nas za vrelo leto

Da li se trend porasta temepratura i klimatski izazovi nastavljaju za predstojeće leto proverili smo sa stručnjacima meteorologije i klimatologije.

Foto: A.J.

Ono što se može očekivati ovog leta, kako kaže meteorolog Đorđe Đurić, svakako su temperature iznad proseka.

– U julu i avgustu očekuje se nekoliko toplotnih talasa što podrazumeva prelazak temperature od 35 stepeni, dok će padavina biti u proseku za to doba godine – kaže Đurić.

Međutim, kako navodi Ana Savović iz Republičkog hidrometorološkog zavoda ove godine ne očekujemo ekstremno leto.

– Prema podacima koje za sada imamo očekuje se toplo leto i povremeni toplotni talasi, ali ne u onoj meri kao 2017. godine kada je letnji period bio drugi najtopliji u Srbiji.

Odakle nam dolaze talasi vrućine i od čega zavise burne klimatske promene objašnjava Đurić.

– Oscilacije zavise od procesa u atmosferi, a praktično cela Evropa se nalazi pod toplim strujanjima koja dolaze sa severa Afrike. Povremena osveženja i pad temeprature moguća su pod uticajem vlažne vazdušne mase sa Atlantika što donosi i vremenske nepogode – kaže on.

Ono što zabrinjava stručnjake jesu visoke temperature u kontinuitetu poslednjih par godina.

– Globalni trend je porast temepratura i vrlo topla leta tako da visoke temperature nisu nešto sa čim se nismo susreli pre, ali ono što je karakteristično za poslednjih par godina i što utiče na porast prosečnih temepratura jesu visoke temperature u neprekidnom nizu počevši od 2003. godine pa 2007. godine zajedno sa 2012. godinom kada je proglašeno najtoplije leto u Srbiji i od kad temeprature nastavljaju da rastu – navodi Đurić.

VREME DO OKTOBRA

JUN 2018: Topliji i suvlji jun. Moguća pojava toplotnih talasa

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.9 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

U Braničevskom okrugu predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha od 16.5, dok srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 26.9 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 25 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Braničevskom okrugu junska suma padavina iznosiće oko 64 mm.

JUL 2018: Topliji i suvlji jul. Toplotni talasi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, a u Braničevskom okrugu maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 29.6 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 13 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Braničevskom okrugu julska suma padavina iznosiće oko 32 mm.

AVGUST 2018: Nastavak leta. Toplotni talasi. Topliji i malo suvlji avgust

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, a u Braničevskom okrugu srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.9 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 13 mm u odnosu na višegodišnji prosek.

SEPTEMBAR 2018: Produžetak kasnog leta. Prosečno topao i malo suvlji septembar

U Braničevskom okrugu maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 23.8. Mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 17 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Braničevskom okrugu septembarska suma padavina iznosiće oko 35 mm.

OKTOBAR 2018: Prosečno topao i prosečno suv oktobar. Miholjsko leto

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće u granicama višegodišnjeg proseka, a u Braničevskom okrugu srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobru biće oko 19.3 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 2 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Braničevskom okrugu oktobarska suma padavina iznosiće oko 37 mm.

(RHMZ)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker