EVROPSKI PARLAMENT: Ne gradite mini-hidroelektrane u zaštićenim područjima!

Evropski parlament doneo nekoliko rezolucija za balkanske zemlje koje se tiču poštovanja ekoloških zakona, a tiče se i Srbije i gradnje mini-hidroelektrana. 

Evropa brine za prirodnu sredinu Balkana i posebno je osetljiva na projekte u balkanskim zemljama koje bi mogle da ugroze život ljudi, životinja i biljaka.

Evropski parlament je ove nedelje usvojio nekoliko pojedinačnih rezolucija za balkanske zemlje, a jedna od njih se tiče i Srbije i masovne gradnje mini-hidroelektrana, izražavajući posebnu zabrinutost što se pojedine grade u zaštićenim područjima, odnosno nacionalnim parkovima, a pomenuta je Stara planina (gde treba da bude izgrađeno čak 58 MHE).

Brigu i protivljenje gradnji mini-hidroelektrana, koje, ističu stručnjaci, donose mnogo više štete nego koristi, izrazilo je i Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije, a u pojedinim mestima građani su se samoorganizovali i pokrenuli su niz akcija za zaustavljanje gradnje već započetih radova na izgradnji derivacionih elektrana i MHE.

U rezoluciji Evropskog parlamenta ističe se rizik koji gradnja MHE izaziva na životnu sredinu i naglašava da su one u suprotnosti sa ekolkoškim standardima Evropske unije.

Ističe se da su građani Evrope ustali u zaštitu balkanskih reka, kao i da su lokalne zajednice u zemljama Balkana sve glasnije i odlučnije u zaštiti svojih reka.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker