MINISTAR RUŽIĆ PORUČIO: Bez vakcine nema ni škole

Nastava u novoj školskoj godini možda neće početi regularno ukoliko vakcinacija ne bude na zadovoljavajućem nivou, a konačnu odluku o načinu nastave doneće Krizni štab.

Foto: Tanjug

Ovo je poručio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić tokom posete sportskom kampu u Beogradu. On je naveo da je Ministarstvo spremno za sve opcije, ali da je mnogo bolje da ova školska godina počne na regularan način i tako i završi u junu sledeće godine.

– Zdravstveni deo Kriznog štaba će dati preporuku Kriznom štabu nakon čega će Vlada doneti odluku – pojasnio je Ružić.

Ipak, on se nada da će, zbog prosvetnih radnika, ali pre svega zbog dece, zbog procesa sticanja znanja, školska godina biti organizovana na regularan način. To će, naglasio je, zavisiti od procesa vakcinacije u zemlji.

Ističe da su Vlada Srbije, predsednik Republike, svi akteri u lancu omogućili vakcinaciju i obezbedili široku lepezu vakcina, a da mi još uvek nismo dostigli zadovoljavajući nivo imunizacije.

Osim ministra, i prosvetni radnici i deca i roditelji nadaju se normalnom početku školske godine.

Normalnom povratku u školu nadaju se i roditelji koji, iako su se navikli na onlajn nastavu, smatraju da je prava škola samo onda kada deca normalno idu na nastavu.

Da podsetimo, tokom prethodne školske godine, đaci su nastavu pohađali po kombinovanom modelu. Učenici od prvog do četvrtog razreda pohađali su nastavu svaki dan, podeljeni u dve grupe od po 15 đaka. Stariji osnovci nastavu su pohađali naizmenično – neposredno i na daljinu, takođe u manjim grupama. Nastava u srednjim školama takođe je bila izvođena naizmenično – jednu nedelju đaci su išli u školu, a jednu nedelju učili na daljinu. Časovi su skraćeni na 30 minuta, a nošenje maski i za decu i za nastavnike bilo je obavezno.

Ministar Ružić pozvao je sve, a naročito predstavnike mlađe populacije od 17 do 35 godina, da se što pre vakcinišu i da na toj način pokažu odgovornost prema mlađima, ali i starijima i onima koji rade u prosvetnom sistemu.

Podsetio je da su svi koji rade u prosvetnom sistemu pokazali rezistentnost prema virusu korona.

– Prosvetni sistem je bio mesto gde korona nije našla svoje utemeljenje i sa tog aspekta mi jesmo spremni, ali mislim da je mnogo bolje da ova školska godina počne i završi se na regularan način. To je važno za proces sticanja znanja – zaključio je Ružić.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. To je čisto ucenjavanje. Ko Vas je terao da kupujete tolike vakcine pa Vas je uhvatila panika da će im proći rok. Svako ljudsko biće ima pravo na slobodan izbor a Vi to uskraćujete narodu. Da ste blagovremeno narodu objasnili sve o korona virusi a ne davali kontradiktorne i smešne izjave i da su se narodu obraćali lekari od struje a ne Vaši poslušnici i odziv za vakcinaciju bi bio veći. Ovako preteći postižete samo još veću otpornost kod naroda.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker