TEK NAS ČEKA GLAVNI UDAR: Seizmološkinja o jutrošnjem zemljotresu kod Petrovca na Mlavi

Zemljotres jačine 4,0 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je jutros u 4:45 sati Petrovac na Mlavi, a potres se osetio čak do Beograda. Ipak, kako kaže seizmološkinja Slavica Radovanović, očekuje se da će se u budućnosti tu pojaviti još jači udar.

Foto: Google Earth/Shutterstock

Ona pojašnjava da rased koji ide od Velikog Gradišta do Svilajnca ima kapacitet da generiše zemljotrese magnitude 5 i više stepeni po Rihterovoj skali.

– Nekoliko zemljotresa je bilo ali imajući u vidu da su na severnom delu raseda koji ide od Velikog Gradišta preko Petrovca na Mlavi do Svilajnca tu bili zemljotresi, a da taj rased ima kapacitet da generiše zemljotrese magnitude 5 stepeni i više. Preko 30 godina tu nije bilo takvih zemljotresa, još od od 1991. godine. Prošle godine sam rekla da je moguće da se tu jave zemljotresi. Kada Seizmološki zavod izanalizira podatke onda ćemo znati da li je to regularna seizmička aktivnost ili je aktiviran neki od poprečnih raseda, pa će tek na glavnom biti zemljotres – pojašnjava Radovanović.

Ona dodaje da je to već 7 zemljotres po redu, a da će glavni udar tek biti u budućnosti.

– To je već 7. zemljotres na tom području, to je sve isti rased. Tu se seizmička aktivnost lagano podiže, a glavni udar će biti u nekoj budućnosti, ne znamo kad – kaže ona.

Podsetimo, dva zemljotresa, od kojih je jedan 4,1 stepen po Rihteru jutros rano pogodio Petrovac na Mlavi. Epicentar je opet bio u Ćovdinu gde je bio i prošlog vikenda.

Prvi zemljotres se desio u 4:45 sati, bio je jačine 4,1 stepen po Riheru, a na dubini od 7 kilometara. Drugi se desio u 5 sati i 3 minuta. Takođe je bio na dubini od 7 kilometara, a bio je jačine 2, 4 stepena.

Potres se osetio od Ćovdina, preko okolnih sela, pa sve do Beograda gde je građane probudio iz sna.

(Tpknews.com/Telegraf)

Jedan komentar

  1. Neka prestanu Kanadjani sa podzemnim miniranje i sve će biti u redu. Ko će narodu da nadoknadi štetu koju će oni svojim miniranje da izazovu? Napraviće da se desi potres koji će sravniti ovaj kraj a oni će se ladno pokupiti i zbrisati. Narode razmisli malo na tu temu.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker