NOVI TROŠAK ZA SVE PREDUZETNIKE: Od 1. januara fiskalna kasa mora da ima pomoćnika od 500 evra!

Od 1. janaura 2022. svi preduzetnici će morati da imaju dodatni uređaj uz kasu, a koji će poreskim inspektorima omogućiti da prate izdavanje računa i da skeniraju eventualne nepravilnosti.

Foto: Profimedia/ilustracija

Ovo je predviđeno nacrtom novog zakona o fiskalizaciji koji bi trebalo da suzbije sivu ekonomiju i uspostavi efikasniju kontrolu i bolju naplatu poreza.

Praktično, vlasnici prodavnica, kafića i svih objekata koji izdaju fiskalne račune, na postojeće fiskalne kase moraće da nadograde uređaj, koji će imati svoj softver. Uređaj bi bio povezan s Poreskom upravom, koja bi istog momenta kada se neki proizvod naplati i prođe kroz fiskalnu kasu, dobila podatak o mestu, vremenu i ceni prodate robe.

Prenos podataka će biti omogućen zahvaljujući internt vezi, što znači da će svaki preduzetnik koji koristi fiskalnu kasu morati da ima i internet.

– Izuzetno, ukoliko se podaci o izdatim fiskalnim računima ne mogu dostaviti u realnom vremenu, usled prekida internet veze ili ona nije dostupna na mestu prometa, predviđena je obaveza čuvanja podataka u internoj memoriji elektronskog fiskalnog uređaja do momenta prenosa podataka Poreskoj upravi – navodi se u saopštenju Ministarstva finansija i dodaje:

– Inspektori će moći da utvrde nepravilnosti kada, recimo, primete da pojedini kafići, diskoteke i restorani, koji inače dobro posluju, petkom uveče gotovo da nemaju promet. Oni će moći da istog trenutka izađu na teren, odu u prethodno “skeniran” kafić, prodavnicu, restoran… i utvrde činjenično stanje – priča izvor iz Ministarstva.

TROŠAK I DO 500 EVRA

Novo pravilo praktično bi značilo i novi trošak za poreske obveznike jer bi oni morali da kupe dodatni uređaj. Koliko bi on u Srbiji mogao da košta još nije zvanično saopštavano, ali bi primer iz Hrvatske mogao da posluži kao reper.

U Hrvatskoj je fiskalizacija uvedena 2013. godine, što je preduzetnike pojedinačno koštalo najčešće 400 evra. Rezultati su bili vidljivi odmah nakon primene propisa i to kroz veću naplatu poreskih prihoda. U ovoj je zemlji, međutim, tokom cele 2012. vođena javna kampanja i diskusija o potrebi uvođenja fiskalizacije.

Na negodovanje preduzetnika, iz Ministarstva finansija Hrvatske u to vreme su poručivali da preduzetnici koji ne mogu platiti uvođenje novog sistema po ceni od 500 evra i nisu preduzetnici nego slučajevi kojima treba socijalna pomoć.

Pre dve godine kada se prvi put pominjao novi zakon o fiskalizaciji u Srbiji, u resornom ministarstvu razmatrana je mogućnost da država preduzetnicima delimično finansira nabavku nove neophodne opreme. Za sada ta mogućnost nije zvanično pominjana.

Važeći Zakon o fiskalnim kasama je u primeni od 1. januara 2005. godine. U Ministarstvu finansija kažu da je u međuvremenu tehnologija koja se može primeniti u ovoj oblasti, značajno napredovala, te je nakon izvršene analize postojećeg sistema fiskalizacije, ustanovljeno da postoji potreba za njegovim unapređenjem.

(Tpknews.com/Blic)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker