ZAVRŠENI RADOVI: Obnovljen spomenik palim borcima u Kisiljevu (FOTO)

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije je krajem decembra 2016. godine opredelilo sredstva Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture Smederevo za realizaciju projekta „Restauracija Spomenika palim borcima u ratu 1912-1919. godine u Kisiljevu, na teritoriji opštine Veliko Gradište“.

Spomenik u Kisiljevu pre sanacije i posle sanacije

Nakon raspisivanja javne nabavke za izvođenje vajarskih radova i javne nabavke za izvođenje građevinsko-zanatskih radova, izabrani su izvođači sa kojima je Regionalni zavod sklopio ugovore početkom tekuće godine. Za realizaciju vajarskih radova izabrana je Umetnička radionica „Kuzman“ iz Smedereva, dok je za izvođenje građevinsko-zanatskih radova izabrano Privredno društvo D.O.O. „Bajica“ iz Smedereva.

Vajar Zoran Kuzmanović je nakon demontaže figure orla sa spomenika, u ateljeu izveo restauratoraciju skulpture. Nakon mehaničkog čišćenja i uklanjanja materijala kojim je skulptura napunjena prilikom nestručne intervencije, figura orla je rastavljena na delove, vraćena je forma na delovima koji su deformisani, a nedostajući delovi su ponovo izmodelovani i liveni. Po ugradnji ankera od nerđajućeg čelika, skulptura je zaštićena i hemijski bojena, a zatim montirana na spomenik u Kisiljevu.

Građevinsko-zanatski radovi obuhvatili su skidanje starih i izvođenje novih slepih spojnica na samom spomeniku, uklanjanje stare ograde i izradu nove od betonskih stubova sa lančanicom od kovanog gvožđa, izradu novog trotoara i oblaganje svih betonskih površina veštačkim kamenom – teracom.

Ukupna vrednost svih izvedenih radova bila je 781.128,00 dinara bez PDV-a, odnosno 937.353,60 dinara sa PDV-om.

TPKNEWS/spomenicikulture

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker