ŠTA KAŽU STRUČNJACI: Da li je vreme za povećanje plata i penzija u Srbiji?

Nije vreme za znatna povećanja penzija i plata, a ukoliko, ipak, do rasta dođe, to su skromne mogućnosti, smatra ekonomista Dejan Šoškić

U januaru je rast bdp-a 4,2 odsto, ako rast bude četiri odsto, biće novog povećanja plata i penzija pre kraja godine, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Dejan Šoškić

Ona je dodala da je budžetski suficit viši od 18 milijardi dinara, da je javni dug je 57 odsto BDP i da se zadržava finansijska dicipilina, što su, kako je rekla, nesumjnivo dobre vesti.

Ekonomista Jurij Bajec kaže da je neuobičajeno da se na mesečnom nivou saopštava koliko raste bdp, ali da postoje pokazatelji koji navode da će nakon prvog tromesečja rast biti oko četiri odsto.

– Prve indicije i činjenica da imamo lošije rezultate prošle godine i ukupno se stvara atmosfera da je i posle prvog tromesečja pitanje plata i penzija realno. Povećanje plata je odluka vlade, a penzije su pitanje prava, odnosno vraćanje penzija koje su bile smanjene. Nije nerealno na osnovu prvih naznaka – kaže Bajec.

Dejan Šoškić dodaje da ipak nije vreme za veće plate i penzije i dodaje da moramo da budemo svesni da su stope rasta niske.

– Da, ova godina će imati višu stopu, jer je 2017. bila niža osnova pa je lakše postići dobar rezultat. Moramo da imamo veće učešće investicija u bdp, prosek je 23 odsto, naših 18 ne mogu da obezbede momentum da bi se razvoj povećao. Kina ima učešće investicija preko 40, tako da Srbija mora da uveća investicije – kaže Šoškić.

– Mi rast moramo da ostvarimo da bismo povećali plate, jer s ovim ciframa ljudi neće ostati. Biće posla, ali za koje pare. U Srbiji je produktivnost rada niska, postoji prostor za rast. Pored toga, Srbiji treba mnogo više investicija i da one budu efikasne. Podsticati investicije u one sektore koji predstavljaju konkurentski deo bdp – zaključuje bivši guverner.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker