ŠTA GRAĐANI KUČEVA DOBIJAJU? “Izađite na referendum u nedelju i zaokružite NE!”

„Da li ste za utvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije“, pitanje je na koje će građani Srbije odgovarati sa ’DA’ ili ’NE’ na referendumu 16. januara 2022. godine.

Zajedničke prostorije sedišta Pokreta slobodnih građana i Regionalne inicijative istočne Srbije ,,Istok“/Foto: TPKNEWS

Deli nas dva dana od referenduma a građane opštine Kučevo kao da to i ne interesuje. Većina sa kojima smo razgovarali neće izaći na referendum a ima i onih koji smatraju da na referendumu treba izaći i zaokružiti NE.

Posle kriminalnih dešavanja u opštini Kučevo i grubog kršenja baš tog Ustava Republike Srbije za čije predložene promene treba da glasaju građani opštine Kučevo, sigurno se ne može očekivati velika izlaznost i prihvatanje predloženih izmena. Vreme prolazi a još nijedna institucija se nije oglasila zašto je uskraćeno ustavno pravo za skoro polovinu odbornika da biraju i budu birani jer nisu bili pozvani na konstituivnoj sednici Skupštine opštine Kučevo? Nema odgovora ko su bili pripadnici paravojne formacije u crnim majicama na kojima je pisalo “Kobre” koji su obezbeđivali tu sednicu i zašto su falsifikovani zapisnici sa te sednice?

Građani opštine Kučevo zaokruživanjem NE na glasačkom listiću glasaju i protiv anarhije, jednoumlja, povlašćenih osoba, kriminala i bahatosti opštinskih funkcionera koji su građanima uveli naplatu parkinga a da nisu za to obezbedili adekvatna parkin mesta, protiv njihove 13 plate, rasprodaje opštinske imovine, nedostatka radnih mesta i siromaštva, nenamenskog trošenja novca poreskih obveznika, rođačkog zapošljavanja, laži i obmana.

Povodom predstojećeg referenduma izjasnilo se nekoliko pokreta i dve opozicione stranake koje aktivno deluju u Kučevu, Pokret slobodnih građana i Pokret Regionalne inicijative istočne Srbije ,,Istok“ najači opozicioni pokret u ovoj opštini pozivaju građane da na predstojećem referendumu 16. januara glasaju protiv predloženih ustavnih promena.

Kako su istakli u ovim pokretima predloženi akt o ustavnim promenama neće suštinski doprineti jačanju nezavisnosti pravosuđa. Predložene ustavne promene u teoriji i u nekom uređenom društvu bi možda i funkcionisale, ali imajući u vidu aktuelni politički kontekst i način na koji je ovaj dokument nastao jasno je da će efekti usvajanja ovakvih rešenja biti dugoročno štetni i da će dovesti do daljeg učvršćivanja partijskog pravosuđa u Srbiji. Glasanjem protiv predloženih promena ne glasa se samo protiv teksta tog predloga, već protiv celokupnog konteksta u kom je ovakav dokument nastao – u atmosferi jednopartijskog parlamenta, odsustva javne rasprave, zatvorenosti medija za stručne debate o ovim najznačajnijim pitanjima za funkcionisanje države.

Pokret slobodnih građana i Pokret  Regionalne inicijative istočne Srbije ,,Istok“ smatra da je Srbiji potrebna sveobuhvatnija promena Ustava, ne samo u oblasti pravosuđa, zbog čega će prvi zadatak nove Vlade nakon promene aktuelnog režima biti temeljna ustavna reforma koja će biti sprovedena u skladu sa najvišim standardima evropske prakse.

Protiv referenduma se izjasnila i Republikanska stranka još jedna od aktivnijih stranaka u Kučevu njeni predstavnici su istakli: “da ovog puta za uspeh referenduma nije potreban cenzus izašlih od 50 odsto građana, plus jedan, već će se odluka doneti većinom glasova izašlih. Naime, 25. novembra je usvajanjem Izmena Zakona o referendumu u Skupštini Srbije ukinut cenzus. Ne izaći ili izaći na referendum i zaokružiti NE, sve jedno je. Kao i bezbroj puta do sada, sve demokratske norme su pogažene. Ustav se ne menja u podeljenom društvu razorenih institucija u skupštini koja predstavlja samo jednu od političkih opcija već je za promenu Ustava potreban najširi društveni konsenzus. A mi ga nemamo”, zaključili su u ovoj stranci.

Predsedništvo Vlaške demokratske stranke je prepustilo da građani glasaju po svom ličnom uverenju, glasaju za ili protiv. Saglasni su u tome da nijedna od predloženih opcija nije dobra, incijativa o promena Ustava je predložena od jednopartijske skupštine mada u predloženim promenama Ustava ima i dobrih stvari.

Zanimljivo je da se protiv najavljene promene Ustava izjasnio i poslanik i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović, koji je predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe i član Visokog saveta sudstva koji je objavio na svom Instagram profilu da svaki građanin glasa po sopstvenoj savesti. „Ja glasam NE i nema potrebe da mi stav formira stranka ili koalicija“. Ðukanović je za Euronews rekao da misli da su ustavne promene loše. “Van svake pameti i logike je da isključite parlament iz izbora sudija, to nije normalno, jer donosite presude u ime naroda, a jedina veza naroda sa državom je parlament”, rekao je Đukanović.

Sa Vladimirom Đukanovićem je saglasan i veliki broj članova i simpatizera Srpske napredne stranke u Kučevu koji će takođe reći NE predloženim ustavnim promenama.

Kao i svuda u Srbiji mnogi birači u opštini Kučevo su, pored svojih, primili i pozive za glasanje na referendumu osoba koje su umrle, nikada nisu ni živele na datim adresama ili se odavno odselile. Svima je jasan cilj, a to je povećanje broja “podobnih birača” gde treba poboljšati izborni rezultat vladajuće stranke i njenih koalicionih partnera. 

S obzirom na način delegiranja izbornih komisija, na glasačkim mestima postoji ogromna sumnja u regularnost izbora.

Iz Pokreta slobodnih građana, Pokreta Regionalne inicijative istočne Srbije ,,Istok“ i Republikanske stranke predlažu građanima da nakon izbora zatraže proveru u biračkom spisku i uvere se ako nisu izašli na izbore, da li je neko umesto njih glasao. Svakako da će aktivisti pokreta i stranaka angažovati svoje članstvo i simpatizere da van prostorija za glasanje prate izlaznost birača.

(Dopisnik tpknews.com iz Kučeva)

PROČITAJ I

28 Komentari

  1. Svako ima pravo da samo odluči da li će izaći na (već unapred pokradeni) referendum!!!
    Izlaskom na “referendum” i na “izbore” građani Srbije će dobiti jedan veliki Qrac!!!
    Sve te gluposti,tipa “izbori”,tipa “referendum”,tipa “Vox popili” su zajebancija za sirotinju i stvara se iluzija da se narod nešto pita!?!
    Dok sluđeni i opljačkani narod “bistri politiku”, psihopate-vlastodršci-kabadahije i tajkuni-lopine pljačakaju građane i državu,i rasprodaju rudna i prirodna bogatstva Srbije!!!
    Sve normalne osobe znaju da je naša otadžbina kolonizovana,rasprodata i uništena!
    Kakvi,bre “izbori” , kakve,bre,gluposti,za slobodu se moramo boriti i to zna se kako!!!

    POBUNA DO SLOBODE

    Bukagije i LUSTRACIJA za sve vlastodršce-kabadahije, tajkune-lopine i ostalu UDBA-ŠKU fukaru!!!

  2. Izaći i glasati NE. Istovremeno izaći na ulice i tražiti ostavku Vlade jer je 100% mafijaška i nesposobna. Dole režim.

  3. U Svajcarskoj koja se smatra jako uredjenom drzavom, gradjani su nekoliko puta na referendumu odbili predlog vlasti. Sumnjam da ce gradjani Srbije isto učiniti? Licno smatram da treba glasati NE.

  4. Građani kučeva su već dobili, najgoru vlast u istoriji, računajući i period pre drugog rata. Čime smo ovo ,,zaslužili,, ?????? ali uništeni smo, skoro kao i cela srbijica sa avićima bagrenštinama.

  5. Upravo sam zaokružio NE. Ispred glasačkog mesta SNS-ovski foteljaši ubeđuju narod da glasaju Da. SNS-ovska boleština se bori za fotelje.

  6. U Kucevu su glasali i ljudi koji su se u vreme glasanja nalazili u Austriji. Izlaznost je naglo skočila posle 17 casova kada skoro niko nije dolazio da glasa. Dok se ne smeni diktator nema slobode za gradjane Srbije

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker