BEZBEDNOST ISPRED PROFITA: Lutovac poziva javnost da podrži borbu radnika Bambija

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutavac pozvao je danas javnost da “pruži podršku i aktivno prati borbu radnika Bambija u Požarevcu za svoja prava i poštovanje zakona, jer je javnost u ovom trenutku njihova jedina zaštita”, kao i da “profit ne sme biti iznad njihove bezbednosti”.

Zoran Lutovac

On je naglasio da u DS razumeju da su “uprave svih kompanija koje se bave proizvodnjom pred teškim zadatkom jer država nije preduzela sve neophodne korake na vreme i čitava ekonomija se mesecima već muči, ali to nije i ne sme biti izgovor da se profit stavi ispred bezbednosti radnika”.

“Moramo da pokažemo solidarnost i da pružimo svu neophodnu pomoć radnicima Bambija, ali i svih drugih kompanija koje na ovakav ili sličan način pokušavaju da pokriju gubitke na račun bezbednosti i dobrobiti radnika. Radnici treba da znaju da nisu sami i da će dobiti i moralnu podršku i pravnu zaštitu ukoliko im zatreba”, naveo je Lutovac, u pisanoj izjavi.

On je pozvao “Vladu da preispita usvojene mere i da hitno donese novi paket mera i podrške privredi, koji će omogućiti da kompanije prežive izrazit pad tražnje, kao i otežano ili potpuno onemogućeno ostvarivanje proizvodnih planova”.

“Naše kompanije, zbog nekontrolisanog razbuktavanja epidemije, po čemu smo ‘šampioni’ u Evropi zahvaljujući lošoj i zakasneloj reakciji Vlade, trpe ogromne pritiske i gubitke”, rekao je Lutovac.

Zbog velikog broja radnika zaraženih koronavirusom, menadžment kompanije Bambi doneo je odluku da je jedini način da se postigne zacrtana proizvodnja da preostali zaposleni rade u smenama od po 12 sati, iako su radnici već dugo preopterećeni i funkcionišu u teškim uslovima. Radnici su se pobunili, dobili podršku sindikata, ali do dogovora sa menadžmentom ipak nije došlo, navela je DS.

Dodatni razlog za zabrinutost radnika, istakla je DS, predstavlja i činjenica da je pre samo nekoliko dana jedan od zaposlenih radnika preminuo od posledica koronavirusa, nepuna dva dana po napuštanju radnog mesta.

DS predlaže Vladi da u “svim preduzećima koja zapošljavaju više od 5 zaposlenih, a posebno tamo gde ne postoji mogućnost održavanja distance, kao što je slučaj u Bambiju, organizuje hitno besplatno i masovno testiranje, a sve u cilju zaštite zaposlenih”.

Stranka je navela da je jasno da ni uprave kompanija koje rade u Srbiji nisu u zavidnom položaju i ne treba svu krivicu i odgovornost prebaciti na njih, već pokazati razumevanje za situaciju u kojoj se i sami nalaze, posebno ako čine sve što je u njihovoj mogućnosti da reše probleme.

(Tpknews.com/Beta)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker