POSLE SEDAM GODINA: Raspisan konkurs za 1000 novih naučnika

Raspisan konkurs za uključivanje mladih doktoranada u naučne projekte. Polaznici doktorskih studija mogu da se prijave do 16. marta

Posle sedam godina čekanja, mladi istraživači dobiće šansu da se uključe u naučne projekte.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo je konkurs za hiljadu mladih doktoranada, koji treba da se prijave do 16. marta, bez obzira na to da li su se već prijavljivali u okviru institucija u kojima rade.

Da bi se doktoranti prijavili, potrebno je da su državljani Srbije, da imaju najviše 30 godina, da su redovni studenti i da imaju prosečnu ocenu devet.

Aktuelni ciklus naučnih istraživanja trebalo je da bude završen još pre tri godine i da tada bude raspisan konkurs za nove projekte, u koje bi se uključili i studenti doktorskih studija, međutim, “rok trajanja” konkursa više puta je produžavan, bez pokretanja novih projekata.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da se dugo očekivalo da se pokrene novi projektni ciklus, ali da je zaključeno da bi to napravilo izvestan nered u istraživačkim krugovima.

– Zato smo rešili da radimo novi zakon o istraživačkoj delatnosti. U njemu je i planirano da se formira nacionalni fond za nauku – rekao je Šarčević. – Hiljadu novih mladih istraživača biće uključeno u tekuće projekte. Između 50 i 100 mesta predviđeno je za istraživače srpskog porekla iz inostranstva.

Ana Brnabić, predsednica Vlade, podsetila je da je ovogodišnjim budžetom izdvajanje za nauku povećano za 15 odsto.

Ona je podsetila i da su ulaganja u nauku ove godine povećana za 15 odsto, da će uskoro biti završen registar istraživača, kao i da se radi na većoj saradnji nauke i privrede.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pročitajte i
Close
Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker