USPEŠNA POSLOVNA GODINA: Zadovoljni i opštinari i građani

Lokalna samouprava u Žabarima asfaltirala ulice, obezbeđivala vodosnabdevanje, sređivala škole i vrtiće, a dovodi i investitore.

Predsednik Jovan Lukić

Čelnici opštine Žabari, ali i njeni građani, zadovoljni su ovogodišnjnim učinkom lokalne samouprave, jer se radilo uspešno u svim oblastima. U prvom redu, radilo se na dovođenju investitora, jer je otvaranje novih radnih mesta prioritet aktuelne opštinske garniture. „Potpisan je ugovor sa firmom „General Recycling“ DOO o izgradnji modernog postrojenja za tretman neopasnog otpada, u vrednosti od 3 miliona evra. Ova firma zaposliće 25 radnika različitih kvalifikacija u prvoj godini poslovanja, sa tendencijom rasta u skladu sa fazama poslovnog razvoja“, rekao je Jovan Lukić, predsednik opštien Žabari.

Radilo se i na sređivanju putne infrastrukture, na više lokacija u samim Žabarima i okolnim seoskim naseljima. Ojačana je kolovozna konstrukcija lokalnog puta Tićevac-Vrbnica u vrednosti od oko 5,4 miliona dinara, a izvedeni su i radovi na uređenju saobraćajnice u okviru postojeće regulacije ulica u naselju Točka, vredni 4,5 miliona. “Rekonstruisane su saobraćajnice u naseljima Simićevo, Vlaški Do, Žabari i Brzohode u dužini od dva kilometra, vredni 20 miliona dinara. Od toga je 6,5 miliona učešće Ministarstva privrede, a 13,5 miliona izdvojeno je iz budžeta“, rekao je Lukić.

Osim navedenih radova, obavljena je i rekonstrukcija trotoara – popločavanje druge strane Ulice kneza Miloša u Žabarima, ukupne vrednosti 4,5 miliona dinara, gde je učešće Ministarstva privrede oko 1,8 milion dinara, a opštine Žabari 2,7 miliona. Osim na putnoj infrastrukturi, radilo se i na vodosnabdevanju. Iz opštinskog budžeta rekonstruisan je glavni cevovod u Aleksandrovcu, u vrednosti od oko 5 miliona dinara, čime je rešen dugogodišnji problem vodosnabdevenja u ovom naselju,

Opština Žabari radi i na unapređenje prosvete, preko obnavljanja i opremanja škola. U OŠ „Dude Jović“ u Žabarima završena je građevinska faza izgradnje fiskulturne sale koju je finansiralo Ministarstvo omladine i sporta. „Završeni su i građevinski radovi na adaptaciji i sanaciji izdvojenih odeljenja škole u Kočetinu i Sibnici, vredni 30 miliona dinara, koje je finansirala Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima”, napominje Lukić.

Urađeni su i energetski pasoši za škole u Žabarima i Brzohodu, kao i kabinet za hemiju i fiziku sa kompletnom opremom i nastavnim sredstvima u matičnoj školi u Žabarima. Urađeni su i projekti adaptacije fasade i enterijera matične škole sa zamenom svih vrata, led osvetljenjem i zamenom svih radijatora, projekat završetka fiskulturne sale, projekat adaptacije aneksa škole – zgrade predviđene za vrtić.

Zgrada opštinske uprave

Urađen je i projekat izgrdnje igrališta presvučenog tartan podlogom kao i atletske staze, projekat spoljašnjeg uređenja dvorišta i parkinga kao i opremanje kuhinje u matičnoj školi. Vrednost ovih projekata je preko 100 miliona dinara i odobreni su od strane Kancelarije za javna ulaganja, a početak njihove realizacije očekuje se početkom sledeće godine.

U OŠ „Heroj Rosa Trifunović“ u Aleksandrovcu, u cilju pobošanja energetske efikasnosti centralne škole, urađena je nova fasada, ugrađene „pametne“ pumpe u kotlarnici i zamenjeni termo-ventili i unutrašnja stolarija u ukupnoj vrednosti od 7,5 miliona dinara. Od toga, 1,4 miliona je učešće Ministarstva rudarstva i nergetike, 2,8 miliona je iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj i 2,7 miliona učešće opštine. Urađen je i projekat za potpunu rekonstrukciju škole, školskog dvorišta, ograde i školskog terena u izdvojenom odeljenju škole u Vlaškom Dolu.

Pažnja se poklanja i vrtićima, pa su u Predškolskoj ustanovi „Moravski cvet“, u Žabarima i vrtiću „Pčelica“ u Aleksandrovcu uz pomoć lokalne samouprave bezbeđene radne uniforme za sve radnike i svu upisanu decu. Okrečena su oba objekta, izvršene neophodne popravke i sanacije, a ofarbani su i rekviziti za igru dece u dvorištima. “Nabavljeni su kompjuteri za pripremne predškolske grupe, kao i oprema, didaktički materijal i stručna literatura neophodna za potrebe obrazovanja zaposlenih i dece”, istakao je Lukić.

U proteklom periodu radilo se i na poboljšanju zdravstvene zaštite građana. Uz pomoć Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima urađeni su građevinski radovi na sanaciji i adaptaciji ambulante u Vlaškom Dolu, vredni 7,3 miliona dinara. Iz budžeta opštine izdvijeno je oko 600.000 dinara za kupovinu medicinskog pribora, instrumenata i neophodnih aparata i 370.000 iz donacije EPS-a za kupovinu medicinske opreme i nameštaja za nesmetano funkcionisanje ove ambulante. Ovim ulaganjima dobijena je potpuno nova i moderno opremljena ambulanta,

„U okviru projekta za sufinansiranje mera populacione politike, opština je od Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju dobila bespovratna sredstva za nabavku medicinske opreme za opremanje službe ginekologije u DZ Žabari i platu jednog lekara opšte prakse za rad sa decom školskog uzrasta, ukupne vrednosti 5,5 miliona dinara. Od toga je 4.455.000 učešće kabineta, a 1.113,750 učešće opštine. Realizacija ovog projekta je u toku“, rekao je Lukić.

Kompletirana je donacija Vlade Japana u vidu CTG aparata za ginekologiju i EKG aparata za službu pedijatrije u iznosu od 2.200 evra. Nabavljen je automatski spoljašnji defibrilator, urađen servis laboratorijske opreme i EKG aparata. Izvršena je implementacija zdravstveno informacionog sistema HELIANT HELT i HELIANT MONEO, izvršena obuka i kupljena neophodna oprema za funkcionisanje ovih programa.

“Potpisan je ugovor sa firmom MEDINIK o donaciji 32 aparata za merenje šećera u krvi, kao i ugovor sa firmom PROMEDIA o davanju na korišćenje u poslovne svrhe 3 aparata za laboratoriju, biohemijskog analizatora, hematološkog aparata i koagulometra”, nabraja Lukić. Okrečen je i renoviran ulaz u dežurnu službu, urađena je unutrašnja led rasveta i spoljašnje osvetljenje donirane opreme i ambulantnih vozila, kao i video nadzor centralnog objekta DZ Žabari.

Centar Žabara

Što se tiče oblasti socijalne zaštite, organizovana je novogodišnja podela paketića za decu iz socijalno ugroženih porodica dobijenih od donatora “Dunav osiguranja” i trgovine “Viva”. U toku je postupak pribavljanja ponuda za izradu projektne dokumentaije za adaptaciju zgrade Centra za socijalni rad.

Obezbeđena su i sredstva za uslugu “Pomoć u kući odraslim i starim licima”, u vrednosti od 5,7 miliona, uz zapošljavanje 13 lica – 11 gerontofomaćica, stručni radnik i vozač, a uslugu koristi ukupno 85 odraslih i starih osoba u naseljima: Viteževo, Porodin, Žabari, Četereže, Brzohode, Sibnica, Simićevo, Oreovica, Aleksandrovac, Vlaški Do, Mirijevo i Tićevac. Odlukom SO Žabari ova usluga i u 2018. godini poverena je Centru za socijalni rad, jer ispunjava sve standarde, a i pošto poseduje neophodnu licencu sa rokom važenja od 6 godina.

Opština Žabari posebnu pažnju usmerava na decu. Za svako rođeno dete isplaćuje se 15.000 dinara. Svi učenici od 1. do 4. razreda imaju besplatnu užinu, besplatan prevoz obezbeđen je za sve osnovce i srednjoškolce koji putuju u Svilajnac, Veliku Planu i Požarevac. Obezebeđeni su prigodni pokloni za sve prvake, odlične učenike, nosioce vukovih diploma, đake generacije i sve učenike koji su nagrađeni na školskim takmičenjima. Obezbeđena je i materijalna pomoć porodicama učenika i za 44 studenata ukupne vrednosti 2.200.000 dinara.

“Kada sumiramo sve rezultate iz ove godine, možemo da zaključimo da se postavljeni ciljevi realizuju odličnim tempom, na zadovoljstvo kako opštinskog rukovodstva, tako i svih građana opštine Žabari. Pokazali smo da u godini koja je iza nas možemo mnogo da postignemo ako marljivo, vredno i zajedno radimo. Sve na čemu radimo nastojaćemo da udruženim snagama u narednim godinama završimo, i tako našu opštinu učinimo boljim, sigurnijim i lepšim mestom za život”, rekao je Lukić.

OTPAD

Opština radi i na zaštiti životne sredine, odnosno na sistemskom uklanjanju i odlaganju otpada. U tu svrhu potpisan je ugovora sa kompanijom DOO „ASSA-EKO“ o prikupljanju i odlaganju komunalnog otpada na regionalnoj deponiju u Lapovu.

JAVNI RADOVI

Sproveden je javni rad pod nazivom „Za obrazovanje, sport i kulturu“ na osnovu javnog konkursa Nacionalne službe za zapošljavanje, koji je imao za cilj upošljavanje 4 lica teže zapošljivih kategorija u trajanju od 4 meseca. Radovi su izvedeni u naseljima: Žabari, Oreovica, Aleksandrovac i Vlaški Do.

DOM KULTURE

Sredstvima iz opštinskog budžeta izvedeni su radovi na sanaciji i investicionom održavanju dela zgrade Doma kulture u Porodinu, u vrednosti od 5 miliona dinara.

RADNA MESTA

“Problem nezaposlenosti je jedan od ključnih problema naše opštine. Pored zaključenog ugovora za izgradnju fabrike za tretman neopasnog otpada, u stalnim smo pregovorima sa još nekim potencijalnim investotirima, ali o tome je najbolje pričati kada određeni dogovori budu konačni”, rekao je Lukić.

IZBEGLICE

Zahvaljujući Komesarijatu za izbeglice i migracije, Visokom komesarijatu UN i donatorima NVO Božur, Vizija i CRS, u okviru Regionalnog programa za stambeno zbrinjavanje izbeglih lica na teritoriji opštine Žabari, u okviru projekta „Integrisana podrška za raseljena i izbegla lica”, obezbeđena su sredstva za kupovinu poljoprivredne opreme i mehanizacije za 4 porodice. U narednom periodu krenuće gradnja stambene zgrade na opštinskoj parceli sa 12 stanova za socijalno ugrožene izbegličke porodice.

M. Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker