Ključ grada Požarevca, tradicionalno uručen na čuvanje Ani Sofrenović

Pre početka prve predstave na 22. festivalu “Milivoje Živanović” gradonačelnik grada Požarevca, Bane Spasović članici žirija, glumici Ani Sofrenović tradicionalno je uručio, dok traju svečanosti, na čuvanje klučeve grada.

Nakon preuzimanja ključeva Sofrenovićeva je istakla da su 22. Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović” u Požarevcu pozorišni festival posvećen glumcu.

– Na nama glumcima je velika odgovornost, ali jedna koju ne možemo isključivo sami da nosimo. Ono što je važno je da društvo svoje glumce neguje. Oni služe i kao veliki uzor u društvu tako da je veoma važno da se kroz glumce neguju vrednosti koje društvo zeli da razvije ili podrži. Ta odgovornost je na svima od reditelja, pisaca, kritičara, svih zaposlenih u pozorištu, upravnika pozorišta, ministarstva kutlture, medija do same publike – rekla je ona i naglasila da publika glumce neguje tako što posećuje pozorište jer tu se glumci kale i najviše razvijaju, tako što dođu i na predstave koje nisu samo zabavnog karaktera već i na one koje imaju visok umetnički kvalitet i služe da se ljudi zamisle i postave prava pitanja o sebi i svetu u kome žive.

Članica stručnog žirija poručila je da su festivali dragocena prilika da se obrati pažnja na glumačku igru i da je to umetnost koja traje samo u trenutku dok glumac igra i dok postoji. – Njegova igra ostaje često zapisana i na raznim audio vizuelnim medijima ali razmena koju imaju glumci i publika u pozorištu ne može ništa zameniti i to je bogatstvo koje ostaje u sećanju i jednih i drugih, koje postane predmet mnogih zanimljivih razgovora, razmišljanja ali i trenutaka koji često duboko utiču na zivot kako glumaca tako i publike – rekla je Ana Sofrenović i na kraju svog obraćanja publici poručila: – Pozorišni festivali su veliko mesto susreta pozorišta, prilika da glumci i publika razgovaraju o predstavama da se susreću i u direktnom kontaktu razmenjuju utiske, iskustva i tako dobiju još bolju sliku i jasniji put kojim da razvijaju pozorište dalje da vredi, traje i deluje.

TPKNEWS/M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker