POLICIJA U AKCIJI: Pokazna vežba Ministarstva unutrašnjih poslova na Srebrnom jezeru

Povodom kupališne sezone, Ministarstvo unutrašnjih poslova organizovaće 5. avgusta, sa početkom u 12 sati, pokaznu vežbu na Srebrnom jezeru sa ciljem da, kao društveno odgovorna institucija koja brine za bezbednost građana i njihovu ličnu i imovinsku sigurnost, skrene pažnju na sve potencijalne opasnosti koje prete da ugroze bezbednost pa i život na rekama i jezerima u Srbiji.

Tokom svake letnje sezone prisutan je povećan rizik od utapanja i svake godine sve veći broj stradalih lica, na rekama i jezerima, a posebno maloletnih lica.

Vežba je održana i na najvećem uređenom kupalištu u Srbiji, Adi Ciganliji na Savskom jezeru, a prikazuje se i na drugim lokacijama u Srbiji, na uređenim ili neuređenim kupalištima.

Organizacione jedinice MUP-a spremne su da reaguju na svaku potencijalnu opasnost utapanja, kao i rizičnih situacija na plovnim objektima. Na Srebrnom jezeru posetioci će biti u prilici da vide organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova koje su spremne i osposobljene za spasavanje na vodi i to: policijske službenike Ronilačke jedinice Žandarmerije, kao i pripadnike PS Veliko Gradište. Oni su spremni da brzo i efikasno reaguju na svaki bezbednosni rizik koji se može desiti na rekama i jezerima i da spasu život osobe kojoj preti opasnost od povređivanja i utopljenja.

Ova taktičko-pokazna vežba je osmišljena da kroz dva scenarija prikaže situacije iz života u kojima može doći do ugrožavanja bezbednosti građana na rekama i jezerima, kao posledicu nesrećnog slučaja, ili nastaju kao posledica neprilagođenog ponašanja, kao i osposobljenost pripadnika različitih organizacionih jedinica Ministarstva da kroz zajednički rad pruže pomoć građanima i ostvare primarni cilj ministarstva unutrašnjih poslova tj. bezbednost građana i njihovu ličnu i imovinsku sigurnost.

Ovom prilikom Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve građane da se ponašaju odgovorno, izbegavaju kupanje na neuređenim i neobeleženim kupalištima, izbegavaju kupanje i upravljanje plovilima pod dejstvom alkohola i poštuju pravila ponašanja na rekama i jezerima u cilju povećanja bezbednosti svih koji borave na vodi.

Apel je upućen naročito roditeljima sa maloletnom i malom decom, da ih ne puštaju na neuređena i neobeležena kupališta koja nemaju organizovanu spasilačku službu, a da decu neplivače bez nadzora ne puštaju u vodu.

Namera je da se kroz ovu taktičko-pokaznu vežbu prikažu neki od rizika koji prete tokom boravka na vodi kao i da se podigne svest svih nas da kroz odgovorno ponašanje podignemo nivo bezbednosti na rekama i jezerima. Takođe biće prikazana osposobljenost organizacionih jedinica MUP-a koje su spremne da pruže pomoć svim svojim građanima u svim situacijama u kojima je ugrožena bezbednost na rekama i jezerima sa ciljem da se sačuva svaki život.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i opština Veliko Gradište želi posetiocima Srebrnog jezera prijatan i bezbedan boravak na kupalištima tokom letnje sezone.

TPKNEWS/SOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker