REKAŠ – ŽAGUBICA: Počela obuka vatrogasaca

U okviru projekta „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš Žagubica“ koji je finansiran od strane Evropske unije, u okviru instrumenata za predpristupnu pomoć (IPA II) u Žagubici je organizovana obuka za vatrogasce.

U skladu sa ciljevima projekta, aktivnost sprovođenja i organizovanje obuke za vatrogasce , realizuje se u skladu sa Pravilnikom o uslovima koje moraju ispunjavati pravna lica registrovana za izvođenje posebne obuke za lica koja rade na poslovima zaštite od požara. Obuku za vatrogasce organizuje Vatrogasno društvo iz Bora koje ispunjava navedene uslove, a nastavnim planom obuke predviđeno je 90 časova teorijske i praktične nastave i polaganje završnog ispita. Teorijski deo nastave organizovan je u Žagubici, dok će se praktični deo nastave organizovati na vatrogasnom poligonu u Boru.

Tokom obuke, a u skladu sa pravilnikom o sticanju zvanja u oblasti vatrogastva, organizovaće se predavanja iz sledećih tema: Propisi u oblasti protivpožarne zaštite, preventiva, sredstva za gašenje, vatrogasna tehnika, vatrogasna taktika i praktične vežbe na vatrogasnom poligonu.

Projekat „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš – Žagubica“ ima za cilj da poboljša i unapredi uslove u prekograničnim zajednicama za delovanje u vanrednim situacijama, osnaži lokalne aktere i doprinese efikasnijem delovanju u slučaju zaštite od požara, što će značajno doprineti smanjenju šteta prouzrokovanih požarima. Kroz projekat će se realizovati aktivnosti koje će identifikovati trenutnu situaciju u oblasti potencijalnih rizika, definisati strategiju reagovanja i delovanja u oblasti vanrednih situacija, unaprediti i poboljšati informisanje i znanja građana o značaju zaštite životne sredine.

Jovica Stojanović, koordinator projekta istakao da je obuka za vatrogasce jedna od značajnijih aktivnosti, jer će se stvariti uslovi za preventivno i efikasnije delovanje u slučaju požara i smanjenju šteta prouzrokovanih požarima. Polaznicima obuke poželo je srećan i uspešan rad i takođe pozdravio predstavnike vatrogasnog društva iz Bora, koji će tokom narednih dva meseca organizovati obuku.

Prvo predavanje u okviru programa Projekta prekogranične saradnje Srbija – Rumunija, održali su Milan Ilić, diplomirani inžinjer zaštite od požara, šef stručnog štaba i komandant operativne Jedinice i Mile Jordanović elekto – inžinjer, član IO Dobrovoljnog vatrogasnog društva i zamenik predsednika društva.

Predavači Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bor, pokušaće da kroz časove učesnicima obuke prenesu sva potredbna znanja, kroz predavanja, literaturu, brošure i praktični deo obuke, kako bi se osposobili za zvanje vatrogasca koji, kako su istakli, predstavlja veoma odgovoran posao.

Milena Pajić, Tehnički odgovorno lice na Projektu istakla je da je za obuku prijavljeno 16 polaznika i da je ukupan budžet projekta „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš – Žagubica“ 1.414.000 eura od čega Evropska unija finansira 1.201.915 eura, a opštine Rekaš i Žagubica sufinansiraju projekat sa 212.085 eura.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker