NEMA POVREĐENIH: Brzom intervencijom vatrogasaca ugašen požar kod buvljaka u Velikom Gradištu (VIDEO)

U gašenju požara, čiji je uzrok još uvek nepoznat, koji je izbio iza buvljaka u Velikom Gradištu, učestvovalo je 6 vatogasaca i dvoja vatrogasna vozila.

Screenshot

Uprkos tropskim temperaturama brzom intervencijom vatrogasaca 193 Vatrogasno-spasilačke jedinice opštine Veliko Gradište ugašen je požar koji je danas oko 13 časova izbio iza buvljaka u Velikom Gradištu.

U požaru je izgorelo nisko rastinje, a samo zahvaljujući munjevitoj akciji vatrogasaca sprečena je vatrena stihija i šteta većih razmera koja je pretila da ugrozi okolne kuće i stanovništvo.

Na svu sreću u požaru nije bilo povređenih.

Autor: Bata Živković

APEL MUP-a! Ne palite vatru na ovorenim prostorima!

Ministarstvo unutrašnjih poslova, sektor za vanredne situacije, apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru i da ne lože vatru u šumi i po obodima šuma, kako ne bi izazvali požare koji mogu da ugroze živote građana i pričine veliku materijalnu štetu.

Samo od početka avgusta evidentirano je 1.712 požara, od čega čak 1.357 na otvorenom prostoru. U narednom periodu, u skladu sa najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje se period sa visokim temperaturama, koji pogoduje nastanku požara na otvorenom prostoru i njegovom brzom širenju. Podsećamo građane da je odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva, kao i da je za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara, navodi MUP u svom saoštenju za javnost.

Istim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara. Sektor za vanredne situacije će i u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama na republičkom i lokalnom nivou, nastaviti aktivnost pojačanog nadzora i obilaska terena radi otkrivanja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti građana

(Tpknews.com/S.A.)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker