VLAŠKA POSLA: Vlaške vradžbine haraju selima petrovačke opštine

Vlaška magija, mnogi u nju ne veruju, neki tvrde da ne postoji, ali su i mnogi u strahu od uticaja ove tradicionalne magije sa istoka Srbije.

Foto: Facebook

U selu Dubočka u opštini Petrovac na Mlavi nastao je opšti metež, kada je neko na društvenoj mreži Fejsbuk postavio fotografije sa crvenin koncem ostavljenim na raskrsnici na samom ulasku u selo. Svi su odmah pomislili da je u pitanju neka Vlaška vradžbina.

Kako su nam rekli meštani Dubočke: – Niko se iz sela nije usudio da ostavljeni crveni konac uzme i kako običaji nalažu u ovom kraju, ode do prve reke ili potoka, i baci konac u vodu preko leve strane ramena u vodu, stojeći okrenut leđima ka reci ili potoku, kako bi voda odnela i očistila to mesto od vradžbina – .

U vezi ovog nesvakidašnjeg događaja pitali smo za savet jednu Vlašku vračaru iz ovog kraja.

Kako nam je ova vračara ispričala, Vlaške vradžbine se najčešće prave od delova tela životinja, konaca, tkanina, delova odeće, kose, noktiju i sl.

Drumovi se smatraju prebivalištem snažnih magijskih moći. Vlaška magija i govori o tome da raskrsnice predstavljaju najveći rizik da se navuče crna magija.

Ljudi koji su pod magijom i kod kojih se otkrije da su pod Crnom magijom odmah umesto da gledaju kako da se oslobode što pre i zaštite od opasne magije oni žele da znaju ko im je to uradio i da napakoste toj osobi.

Ova vračara upozorava da je velika sreća kada osoba na vreme primeti da je pod uticajem vradžbina koje se u tom slučaju lakše skidaju. Ako je magija zastarela, potrebno je mnogo više vremena da se skinu nabačene čini. Ponekad to traje dva dana, a u nekim slučajevima i dve nedelje. Nakon što se crna magija skine, pravi se zaštita za pojedinca i njegov dom u vidu amajlije ili napitka.

Foto: Facebook

Verovali ili ne, osporavali ili prihvatali, verovanje u ovu magiju je rasprostranjenije i jače od verovanja u bilo koju drugu, a strah od njenog uticaja možda čak i opravdan, uzimajući u obzir sve što se u narodu priča o ovoj tradiciji. Veruje se da i sada u 21. veku Vlaška magija predstavlja najjaču magiju na svetu. Smatra se da je jača od svake druge, i od ciganske, Vudu ili jevrejske magije.

Kako nam je vračara objasnila: – Deci se od malena vezuje Crveni konac na ruku da bi ih štitio od uroka i vradžbina. Taj običaj ostao je do dan danas i gotovo da nećete videti da postoji dete koje nema vezan crven konac oko ruke – . Crveni konac koliko štiti od uroka i magije, takođe se koristi i za pravljenje vradžbina i uroka.

– Crveni konac se nekome podmeće da bi osoba koja je žrtva magije dođe u neposredni kontakt sa zavračanim koncem. Veoma bitna stvar je da osoba ne mora da dođe fizički u dodir sa koncem, već jednostavno može samo da prođe pored ili bude u blizini i pokupiće opasne vradžbine – , objasnila nam je ova vračara.

KAKO IZGLEDA VRADŽBINA

Na vama je da čim vam nešto bude sumnjivo, ljuske od jaja, uginule životinje, kosti, tkanine, konci i slično, da to ne pokušavate sami da dirate niti uništite već odmah da se obratite za stručnu pomoć.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker