INDONEŽANI NA TEŠKOM PRINUDNOM RADU?! Robovlasnička radna eksploatacija u kineskoj fabrici u Kučevu?!

Zbog svakodnevnog naglašenog “čeličnog prijateljstva” između Srbije i Kine od strane sadašnje vlasti na republičkom nivou, kineske kompanije, trenutno su najveći investitori u oblasti prerade sirovina i proizvodnji poluproizvoda u Kučevu.

Foto: I.M.S.

Prošlo je godinu dana kako smo pisali da je kineska kompanija “LIANGYOU MUYE WOOD” d.o.o. kupila bivši “ŠIK KUČEVO” iz Kučeva. Na godišnjici promene vlasništva pokušali smo da napravimo prilog o fabrici međutim kineski menadžment nije bio raspoložen da razgovara sa našim dopisnikom.

Interesatno je da nismo uspeli da nađemo kineskog investitora na spisku poznatih kineskih kompanija. Jedini podatak o kompaniji “LIANGYOU MUYE WOOD” našli smo na sajtu Agencije za privredne registre, gde stoji informacija da je kompanija osnovana 2020. godine u Beogradu, sa sedištem na adresi u Leštanima. Osnovna delatnost kompanije je rezanje i obrada drveta a zastupnik kompanije je izvesni Tengbiao Zhu.

Spoljni izgled fabričkog kruga ne deluje obećavajuće, sve je obraslo u korov i ne vide se nikakve investicione aktivnosti na sanaciji objekata koji su većinom izgrađeni prošlog veka. Na ulazu u krug fabrike ispred bivše upravne zgrade parkirano je nekoliko luksuzni automobile novije generacije beogradskih registarskih tablica. Oko proizvodnih hala kao da nema života, iz jedne od hala se čuje zvuk testera. U razgovoru našeg dopisnika sa slučajnim prolaznicima koji verovatno stanuju u blizini, kažu da je u krugu fabrike stacionirano blizu 40 radnika mahom indonežanaca i nekoliko kineza. Saznajemo da rade neprekidno po trinaest sati dnevno, praznikom, subotom i nedeljom na proizvodnji laminatnog parketa. U fabrici takođe rade jedan najviše dva srpska radnika, pod kojim uslovima nije nam poznato.

Proverili smo ali nismo uspeli da nađemo koliko je indonežanskih radnika zvanično zaposleno u kompaniji “LIANGYOU MUYE WOOD” KUČEVO d.o.o.? Sasvim je izgledno da se kao njihov poslodavac u javnosti pojavlljuje kompanija iz Indonezije? Indonežanski radnici u Kučevu su verovatno angažovani na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između kompanije iz Kučeva i matične kompanije u Indoneziji. Pred zakonom radnici se vode kao upućena lica i plate primaju u Indoneziji. Nezvanično plata za jednog radnika iznosi 200 dolara a porezi i doprinosi se uplaćuju u Indoneziji. Radnici su smešteni u samom krugu fabrike, gde se hrane i spavaju u nehumanim inprovizovanim smeštajnim kapacitetima bivšeg restorana društvene ishrane, kancelarija, i ambulante.

Mnogi sumnjaju da je u slučaju indonežanskih radnika angažovanih u proizvodnom procesu u “LIANGYOU MUYE WOOD” u pitanju trgovina ljudima u cilju radne eksploatacije, odnosno težak prinudni rad. Navodno je inspekcija rada bila u najavljenoj kontroli ali nije zatekla nijednog radnika za mašinama a ni u samom krugu fabrike.

Šta se dešava u krugu fabrike u Kučevu koja izgleda poput zabranjenjenog grada, zna vrlo mali broj ljudi, pravnici ističu da su za ponašanje kineske kompanije u Kučevu odgovorni opština i država, a da su ovakvi uslovi rada daleko ispod standarda Evropske unije u poštovanju ljudskih prava.

Iz medija i od ljudi na ulicama Kučeva saznajemo da je pre kineskog investitora “ŠIK KUČEVO” trebalo da kupi grupa nemačkih investitora koji su planirali investiciju vrednosti preko 200 milona evra i proizvodnju više finalnih proizvoda sa zapošljavanjem najmanje hiljadu radnika. Imali su potpisan predugovor sa bivšim vlasnikom o kupoprodaji i uplaćen pozamašni deposit, međutim posle dve godine čekanja odustali su od kupovine jer zbog nerešenih imovinsko pravnih odnosa za čije rešavanje su bili zaduženi opštiana i katastar nisu mogli da overe ugovor kod notara. Da apsurd bude još veći, u isto vreme Opštinsko veće opštine Kučevo kao da nije želelo nemačke investitore pa su dodatno zakomplikovali situaciju i zatražili zaštitu zakonitosti nad jednom parcelom koja je u katastru upisana na opštinu Kučevo.

Generalno, građani opštine Kučevo sa kojima je razgovarao naš dopisnik nemaju velika očekivanja od kineskog investitora, uglavnom smatraju da neće zapošljavati radnike iz Kučeva. Čak i ako se odluče na taj korak da zaposle domaće radnike sigurno se ne mogu očekivati dobri uslovi za rad i poštovanje standarda Evropske unije iz oblasti radnih odnosa.

Po svemu sudeći, kineskom investitoru Kučevo će poslužiti samo kao lokacija za naseljavanje svojih zemljaka, eksplotaciju sirovina i zapošljavanje radnika iz dalekih azijskih država koji su spremni da rade za male plate i žive u nehumanim uslovima.

(Tpknews.com/Mile Sova)

PROČITAJ I

28 Komentari

  1. Es ist interessant, dass Serbien chinesische Investitionen erhält und sie fördert, während es gleichzeitig Kandidat für die EU-Mitgliedschaft ist, was bedeuten würde, dass gemäß den Standards die gesetzlichen Regelungen auf EU-Ebene eingehalten werden müssen. Erfahrungsgemäß gilt: Je ärmer das Land, desto mehr chinesische Investitionen. Der rote Faden zwischen all dem ist, dass es einen Grund dafür geben muss, warum die herrschende Mehrheit chinesischen Investoren erlaubt, nahezu transparent gegen Gesetze zu verstoßen, insbesondere gegen Umwelt- und Arbeitsvorschriften. Und wir kommen nicht umhin, den Verdacht zu hegen, dass es sich um einen persönlichen Vorteil handelt, das heißt, dass es bestimmte korrupte Praktiken gibt, die unseren Behörden tatsächlich ein Motiv für diese Art von Verhalten und für diese Art von Nachlässigkeit, also mangelndem Handeln, liefern würden Interesse am Wohlergehen der Bürger von Kucevo.

  2. Kinezi se svuda isto ponašaju ako im država to dozvoli. Činjenica je da Srbija nema državu jer se uvukla u kinesku smrdljivu zadnjicu i zato Kinezi u Srbiji mogu da rade šta hoće. Oni su teški eksplotatori sirovina i radne snage. Izgleda da za njih čovek nema nikakvu vrednost. Nadam se da će uskoro da padne Vučić i da se Srbija okrene ka Evropi a kineskim kompanijama otkaže gostoprimstvo zbog nepoštovanja zakona Republike Srbije.

  3. Кинези у шику, кинези у кречани, индијци раде дом здравља мени личи да је у питању права окупација. Ацу Каратисту, Микића и блесавог Ивана треба отерати у три лепе п.м. видите шта су нам урадили од Кучева.

  4. I mene su zaje*ali moj kum Perišić,robijaš Mikić i ona budala Rajičić.Dok sam im dobar,kupio tri odbornika preletača oni su mi obevavali sve živo.Umesto toga ja riljam žardinjere u hotelu i šef sam groblja 4.spomenika a obecali mi da cu biti šef najmanje 6.spomenika.Al cu im vratim imam sve zapisano šta su krali.

  5. Ha,ha,ha Kleptoje Gska i Brsan samo to i znaju dok ih je Janoš plaćao puš.li su njemu sad hoće Mikiću da pu.e ha ha ha

  6. Tebe Novice vepru i tvoje iz internet tima uskoro će sve da vas ka*aju,spremajte ljubice.A mož da bidne i puš*ng.😂😂

  7. Gledam Novicu Janoševića napravio se kao bačva puna komine. Verovatno mu je to od PARIZERA i pušenja ekoloških cigareta od Laleta, Gske i Zvonka

      1. Mal ka*am mumu paduri,mal frizerku,mal mi pu*i Novica vepar,mal mi dudla kvazimodo,mal ona budala što juri po ulici sa kineskim naočarima i izigrava šefa pa se zavuče u kafić kod robijaša Mikića i slika i snima ko sa kim sedi po kaficima.Samo kad slika da gleda da nas sve uvati😂😂😂😂

  8. Zasto li se Dusica Muma Paduri napravila kao bacva mora da i ona jede parizer? Znam da je ranije pusila moj parizer a tepala mu “Prasence”

  9. Nažalost sve je ovo istina. Kučevo je pretvoreno u koncetracioni logor za indonežance u srcu Evrope. Indonežanci rade po 16 sati sa jednim istim obrokom od pirinča. Gore je nego što je napisano. Promenom naprednjačke vlasti Kinezima treba da se pokaže put odakle su došli pa neka maltretiraju njihovu naciju.

  10. Slušaj ti vozač nemo da mi diraš koleginicu Dušicu jer ja i dalje radim sa njom vežbe.Najviše voli onu vezbu na podu kada joj ja guram pedalu a ona upravlja leđima biciklom.Ponekad pogreši pa udarimo u astal jer joj ja kažem skreći levo a ona skrene desno.

    1. Novice vepru tebe tvoje botove i tvoj internet tim redovno ka*aju Mile Sova,Rade Krtica i Neša Buljuna pa vam put ne pokazuju a svi su ti tvoji botaši kao i ti glupi kao ku*ac sa pilećim mozgom.

    1. Mal ka*am mumu paduri,mal frizerku,mal mi pu*i Novica vepar,mal mi dudla kvazimodo,mal ona budala što juri po ulici sa kineskim naočarima i izigrava šefa pa se zavuče u kafić kod robijaša Mikića i slika i snima ko sa kim sedi po kaficima.Samo kad slika da gleda da nas sve uvati😂😂😂

  11. Novice Janošu ti i tvoji botovi i timovi su na spisku kod nas pa ce uskoro morati da se na*uze i prinesu žrtve svoje gu*ice bogu PE*ISU.🤣🤣🤣🤣

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker