ITALIJA USVOJILA NAJSTROŽE KOVID MERE U SVETU: Svi radnici moraju da imaju kovid potvrde ili im slede paprene kazne!

Italijanska vlada usvojila je u četvrtak jednu od najstrožih kovid mera u svetu. Odluka je doneta na sednici vlade i treba da stupi na snagu 15. oktobra.

Screenshot

Svi radnici javnog i privatnog sektora obavezni su da imaju potvrdu o vakcinaciji, negativni test na koronavirus ili potvrdu da su se nedavno oporavili od infekcije.

Kako su objasnili, cilj tog poteza je da građani treba da se uvere da se treba vakcinisati i da se smanji zaraza u jednoj od najpogođenijih zemalja pandemijom koronavirusa.

Radnik koji neće moći da pokaže valjani zdravstveni sertifikat biće suspendovan bez plate, ali ne može dobiti otkaz. Oni koji ignorišu uredbu i dolaze na posao bez kovid potvrde dobiće kaznu između 600 i 1.500 evra, piše Rojters koji je imao uvid u nacrt mera.

Iako su neke zemlje EU-a naredile zdravstvenim radnicima da se moraju vakcinisati, nijedna dosad pre Italije nije odredila da je kovid sertifikat obavezan za sve delatnosti.

Ideja kovid potvrde inicijalno se odnosila na putovanja, ali je Italija vrlo brzo krenula primenjivati je i za mesta poput muzeja, teretana i unutrašnjih delova restorana.

Iako je poslednjih nedelja bilo protesta protiv tih mera, većina političkih stranaka kao i glavna udruženja poslodavaca poduprle su ih, u nadi da neće biti daljih zatvaranja.

Vođe sindikata manje su skloni novim restrikcijama i smatraju da oni koji se ne žele vakcinisati moraju testiranja dobiti besplatno kako bi mogli da dođu na posao, dok protivnici zelene kovid propusnice tvrde da se tim dokumentom kao obaveznim gaze slobode građana i da izokola želi da se uvede prisilno vakcinisanje.

Italija, nakon Britanije, ima najviše umrlih u Evropi koji su bili pozitivni na koronavirus, njih više od 130.000 od početka pandemije.

Oko 74 posto od 60 miliona stanovnika primilo je barem prvu dozu, a oko 68 posto je u potpunosti vakcinisano.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker