TUŽNA SLIKA SRBIJE: Beskućnik iz Požarevca zimuje u Sunčanom parku! (VIDEO)

Zoran Stević iz Požarevca već godinama sam bira da živi na ulici, čak i na 15 stepeni ispod nule, koliko je izmereno prethodnih nekoliko noći.

Ovaj nekadašnji trgovački putnik zagrebačke “Plive” već mesecima živi na klupi u Sunčanom parku, pored stvari koje predstavljaju svu njegovu imovinu. Ranijih godina je boravio pod nadstrešnicom višespratnice koja je vlasništvo SPS, a sada je stotinak metara dalje, pored zgrade Centra za kulturu.

– Ako se malo udaljim, dođu Romi i pokradu sve što stignu. Tako su mi nestali novčanik, lična karta i pasoš – kaže Stević koji je odbio socijalnu pomoć jer smatra da 6.000 dinara nije suma sa kojom može da se preživi.

Iz dva braka ima šestoro dece, starosti od devet do 36 godina, ali ona ne žele da kontaktiraju sa njim. Od pokojnih roditelja je dobio deo novca posle prodaje kuće, ali ga je ubrzo potrošio. Potom je brinuo o jednoj starijoj ženi iz Požarevca, da bi mu ona zauzvrat ostavila stan, ali se posle njene smrti uselio njen sin.

– Nisam imao novac za advokate i sudove, pa sam otišao u podstanare. Posle nešto više od godinu dana, kada nisam bio u stanju da plaćam kiriju, preselio sam se na ulicu, od maja 2013. – kaže Zoran Stević, dok gradonačelnik Bane Spasović napominje da je on odbio i nedavnu ponudu da bude poslat u prihvatilište za beskućnike, bar tokom zime.

Istovremeno, direktor Centra za socijalni rad Tatjana Rajić kaže da Zoran nije lišen poslovne sposobnosti, pa zato nemaju zakonsko pravo da ga bilo gde smeste protiv njegove volje.

– Grad bi mogao da mi pomogne ne bih li se smestio u stan jednog mog prijatelja, u Ulici Čede Vasovića, koji je sada u bolnici. Ja sam mu svakodnevno pomagao i spasao mu život jer sam pozvao Hitnu pomoć kad sam ga zatekao polusvesnog na podu. Čim sam ga smestio u bolnicu, vratio sam se u njegov stan, ali su tamo već upali Romi i ne žele da izađu – priželjkuje Zoran Stević.

PRIVREMENO

Gradski štab za vanredne situacije je doneo odluku da se čekaonice autobuske stanice “Ariva” i železničke stanice otvore za sve beskućnike koji se zateknu u gradu. Međutim, Zoran ne želi da se pomera iz Sunčanog parka.

Inače, Požarevac nema svoje prihvatilište, a mogao bi da ga sagradi jedino na regionalnom nivou.

TPKNEWS/Novosti

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker