DA LI ZNATE GDE JE SELIŠTE? Žagubički čelnici odobrili, pa za sebe maznuli milione!?

Na desnoj obali reke Mlave, u rečnim dolinama podno Homoljskih planina, nalazi se naselje Selište.

Selo Selište/Foto: TPKNEWS

Selište je smešteno severno od Žagubice, asfaltnim putem skoro bez uspona koji prolazi predivnim predelima koji su okruženi njivama i livadama. U ovom selu se nalazi čudo prirode, nadaleko čuvena Homoljska potajnica ili kako je meštani zovu “Stojanje”. Osnovna delatnost žitelja ovog sela je poljoprivreda koju oni još uvek vredno rade i od nje solidno žive.

Nepredvidiva ćud prirode je u junu 2020. dovela do ogromnih poplava i izlivanja Crne Reke (Valja Njagra) koja je uništila lokalni put, žilu kucavicu ovog sela, koji iz Selišta uz Crnu Reku (Valja Njagra) vodi ka njihovim salašima, livadama, pašnjacima, i šumama ali i spaja dve opštine, Žagubicu i Kučevo.

Čekali su građani Selišta pomoć poverenika Mesne zajednice Selište i rukovodstva opštine Žagubica koja je izostala pa su se odlučili da pismeno uz podršku meštana susednih sela Milatovac i Laznica koji takođe imaju imanja i šume u predelu Crne Reke (Valja Njagra) da zatraže pomoć od opštine Žagubica.

Potpisali su peticiju u kojoj su zahtevali od Opštine Žagubica da im pomogne u saniranju lokalnog put Selište – Crna Reka koji nije bilo moguće koristiti. Napomenuto je da je ovaj put od velike važnosti za žitelje sela Selište jer se tu nalaze njihova imanja, pašnjaci, salaši a nekoliko starijih žitelja i živi u ovom delu Crne Reke (Valja Njagra). Zamolili su opštinare da hitno preduzmu adekvatne mere jer su na ovaj način ugroženi životi njihovih najmilijih, kojima treba dostaviti potrebnu hranu i lekove a većini stanovnika sela Selište, Crna Reka (Valja Negronjilor) je jedini izvor prihoda i egzistencijalnog opstanka.

Crna Reka (Valja Njagra)/Foto: TPKNEWS

Opštinsko veće Opštine Žagubica je donelo odluku da se sanira ovaj put i nekoliko dana nakon toga doterane su teške mašine koje nisu uradile skoro ništa na sanaciji puta. Put je i dalje neprohodan a građani Selišta, Milatovca i Laznice onemogućeni su da odu do svojih imanja. Nezvanično se u javnosti pominje da je za sanaciju puta Selište Crna Reka (Valja Njagra) iz bzdžeta Opštine Žagubica utrošeno oko dvadeset miliona dinara a nije urađeno skoro ništa.

Stiže proleće, građani ova tri sela su i dalje onemogućeni da dođu do svojih imanja, u toku je priprema za ratarske poslove, pastiri treba da izvedu svoja stada na ispašu a drvoseče da pripreme ogrev za sledeću zimu. Krenuti ovakvim putem je nebezbedno i jako opasno. Nekad je neko rekao “Putevi, te čudne krivudave linije, koje spajaju ljude, olakšavaju im život i stvari čine dostupnijima.

Sada, sve ostaje na rukovodstvu opštine Žagubica da ovim ljudima učine život lakšim i lepšim, a posebno je važno što treba da otklone svaku sumnju da je sanacija ovog puta bilo samo još jedna prilika za “pranje” para, čelnika opšine Žagubica!?

(Dopisnik tpknews.com iz Žagubice)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker