NASTAVLJEN PROTEST: Poljoprivrednici Braničevskog okruga blokirali Đerdapsku magistralu kod Požarevca

Poljoprivrednici Srbije, članovi četiri udruženja nastavili su danas protest, treći dan za redom, blokadom puteva i rafinerije u Novom Sadu, a pridružili su im se i poljoprivrednici iz Braničevskog okruga.

Protest poljoprivrednika na Đerdapskoj magistrali kod Požarevca

Poljoprivrednici iz udruženja “Stig” blokirali su Đerdapsku magistralu kod Požarevca i raširili transparent “Proizvođači hrane su gladni”.

Put je u blokadi od 12:30 do 13:30, i od 14:30 do 15:30 časova.

Pošto Vlada insistira da ne može da uradi analizu tržišta i uredi robne berze, poljoprivrednici traže da subvencije za sledeću godinu budu 300 evra po hektaru za svu obradivu površinu.

Tvrde da u Braničevskom okrugu nema lažno prijavljenih obradivih površina koje su u statusu mirovanja, ili je to zanemarljiv procenat.

Zahtevaju da plavi dizel mogu da sipaju bez akcize na svim pumpama, jer su neka sela prilično udaljena, a mnogi nemaju kartice koje se sada teško dobijaju. Otvoreni su i da se markira gorivo i kazne oni koji ga zloupotrebljavaju.

Protest je počeo jer su zbog problema na tržištu i monopola ratari bili prinuđeni da prodaju kilogram kukuruza za 13,5 dinara dok je u Mađarskoj ta cena bila 20. Tvrde da su sa ovim cenama u gubitku i do 400 evra po hektaru.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je da je ispunjeno svih 13 tačaka iz sporazuma koji je u maju dogovoren, a da su sada dostavljeni potpuno novi zahtevi, ali i da poziv poljoprivrednicima na razgovor ostaje otvoren.

(Tpknews.com/I.M.S.)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker