UZBUDLJIV VREMEPLOV KRAJ DUNAVA: Srednjovekovna Golubačka tvrđava za praznike privukla više od 15.000 turista

Ovogodišnji početak sezone na Golubačkoj tvrđavi bolji nego ikada. Srednjovekovne kula za praznike privukle više od 15.000 turista.

Foto: Promo

Sudeći po velikoj gužvi tokom Vaskrsa, Golubac će ove godine biti najpopularnija destinacija za sve koji putuju po Srbiji.

Više od 15.000 ljudi, uprkos lošem vremenu, za protekle praznike posetilo je tvrđavu u Golupcu. Turiste je privukao viteški spektakl „Viteški dani“, ali i devet fantastično rekonstruisanih kula Golubačke tvrđave.

– Od 30. marta do 5. maja Golubac je posetilo više od 15.000 ljudi – kaže Iskra Maksimović, direktor JP “Tvrđava Golubački grad”. – Najveći broj, skoro 70 odsto, bili su domaći posetioci i najviše je bilo školaraca, grupnih poseta, ali i porodica koje je privukao viteški dan. Od stranaca, najbrojniji su bili Rumuni. Takođe, pristalo je i 14 kruzera.

Dakle, ove godine u Golupcu za praznike, sve je bilo puno turista, a pored ove čuvene tvrđave gosti su išli da vide i ostale atrakcije.

– Od poseta Golubačkoj tvrđavi imali su korist svi u okolini, jer mi privlačimo turiste i nudimo fantastičan doživljaj, a ekonomska korist se preliva od Donjeg Milanovca do Kladova – ističe Iskra Maksimović. – U samom Golupcu nije bilo slobodnog ležaja, pa se potražnja proširila na okolna mesta. Čitav kraj ima zajedničku turističku ponudu i veoma je važno da se lokalne zajednice uključe i pokušaju nešto da zarade.

Oko 10. juna će biti završena i rekonstrukcija tvrđave Ram, pa će na malom prostoru, kraj najveće evropske reke, moći da se vidi sijaset zanimljivih atrakcija – četiri tvrđave (Smederevo, Golubac, Ram i Fetislam), arheološki lokalitet Lepenski vir i rimski Viminacijum, Đerdapska klisura, Rajkova pećina, Nacionalni park sa vidikovcima, brojni restorani i pimnice.

Krstarenje Dunavom je postalo pravi hit, jer sada svi žele da vide kako izgledaju tvrđave sa vode. Potražnja za krstarenjima je velika, ali Dunavom saobraća tek nekoliko brodova.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker