“STARCI” TERAJU SVE ZLE SILE: Drevni ritual iz prehrišćanskog doba nadomak Žagubice

Nakon dočeka Srpske, pravoslavne Nove godine, po drevnoj tradiciji homoljskog naselja Vukovac nadomak Žagubice, održan je drevni ritual datiran u prehrišćanski period poznat pod nazivom „Starci“ koji su prošetali selom kako bi oterali „zle sile„.

Foto: Facebook

U centru naselja okupili su se meštani, dok su ih učesnici ovih zanimljivih maškara, zabavljali šalama i zadirkivali, bilo je i grudvanja i igara u snegu sa najmlađima, služilo se vino i rakija. Interesantno je da su „Starci“ zapravo nastavak običaja iz drevnih vremena koji se i danas održao u Vukovcu i još nekim selima žagubičkog kraja. Ovo je ritual koji se izvodi prvog meseca i zapravo je čin kolektivne molbe zajednice za dobru i rodnu godinu.

Maske bi trebalo da budu što strašnije i ružnije kako bi se od njih uplašile i pobegle čak i nečiste sile. Dok traje manifestacija, maskirani učesnici, prema verovanju, nikako ne smeju da otkriju identitet a kada je na kraju manifestacije, njih oko tridesetak, prilikom uručivanja simboličnih nagrada i zahvalnica skinuli maske, postalo je jasno da su ove godine u Vukovcu „starci“ uglavnom bili – mladi. Priredba je i ove godine održana pod generalnim pokroviteljstvom opštine Žagubica u organizaciji Turističke organizacije opštine Žagubica i Mesne zajednice „Borac“ iz Vukovca.

Kult običaja i tradicije dugovečnog trajanja, očuvan do današnjih dana, sproveli su mladi momci prerušeni u starce, označavajući tako kraj stare i početak berićetne i uspešne nove godine. Ovogodišnji „Maskenbal“ obeležilo je više od 30 maskiranih, koji su dan učinili ne samo posebnim, već i nadasve vrednim pamćenja. Prva u kalendaru Manifestacija u opštini Žagubica protekla je uspešno, a uz podršku lokalne samouprave, na čelu sa predsednikom opštine Žagubica Safetom Pavlovićem i naredne će se realizovati u skladu sa kalendarom Turističke organizacije Žagubica.

(Danas)

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close