„ULIS“ Požarevac, priredio osmomartovsku izložbu “ženama u čast”

Povodom Međunarodnog dana žena, ULIS „Milena Pavlović Barili“ Požarevac i gostujuće Udruženje likovnih stvaralaca „Spektar“ iz Kostolca, ove godine realizuju osmomartovsku izložbu slika pod nazivom „Ženama u čast“.

Likovno izložba ULIS

Početak svečanog otvaranja oplemenili su muzikom i plesom, učenici Osnovne škole „Kralј Aleksandar I“ na čelu sa profesorkom biologije, Vlatkom Strahinić.

Nakon pozdravne reči predsednice ULIS-a, Slađe Milovanović i zahvalnosti svim prisutnim, učesnicima, kao i domaćinu Centra za kulturu Požarevac u čijoj se Galeriji obojene svetlosti događaj odvija, obratila se Bilјana Milosavlјević Pićurić, Kustos, Master istoričar, Dipl. istoričar umetnosti:

„Iako se 8. marta slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog pola, ovaj praznik postao je i prilika za iskazivanje poštovanja i lјubavi prema ženama. Zato Osmomartovska izložba dela članova ULIS-a „Milena Pavlović Barili“ predstavlјa omaž ženi. Odaje joj priznanje za doprinos čovečanstvu, hrabrost, borbu, prikazujući njenu lepotu i veličinu, njenu nežnost i snagu. Veliki broj profesionalnih umetnika i amatera predstavlјa svoj rad putem ove izložbe.“

Ona je dodala da iako većini članova slikanje nije primarni poziv u životu udruženje okuplјa tri generacije umetnika, mlade umetnike u cvetu inspiracije, zrele umetnike i u post- penziji, sa istim cilјem da publici kroz kreativan način prikažu „jedinstvo različitosti“, što je upravo i suština viševekovne borbe žena.

„Ujedinjeni lјubavlјu za kreativnošću i samospoznajom lepote umetnici svesne misli izražavaju putem slika. To je i pokrenulo grupu entuzijasta, pre 68 godina da osnuju klub lјubitelјa slikarstva. Od samog osnivanja u udruženju su prisutne žene, veoma aktivne kako bi sačuvale već bogatu kulturnu tradiciju grada Požarevca, ali i da unapredile dalјi razvoj umetnosti u svojoj životnoj sredini“, dodala je Milosavlјević Pićuri.

Istakla je i da je likovni klub „Milena Pavlović Barili“ od početka bio usmeren na podizanje znanja i svesti putem edukacije i raznih manifestacija iz oblasti kulture, ali i na predstavlјanje sveta svojim jezikom.

Među članovima udruženja vrlo su česti i multitalentovani umetnici a jedan od njih je i Goran Stević, koji je govorio svoje pesme posvećene ženi.

Celokupan program rezultat je uspešnog kolektivnog rada a u znak zahvalnosti, podsticanja na još kreativnija dela i lepše međulјudske odnose, pripadnici jačeg pola udruženja, uručili su prisutnim damama mali znak pažnje u vidu cveća.

Učesnici izložbe, svojim radovima daruju poseban doživlјaj predstavlјajući širok spektar ne samo figurativne ženske lepote nego i likovno predstavlјena osećanja, lepotu prirode, međulјudskih odnosa, odnosno – lepotu živlјenja, pozivaju sve zainteresovane da uživaju u delima do 27. marta tekuće godine.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker