SEVNULO USRED BELA DANA: Grom oštetio Šešir kulu na Golubačkoj tvrđavi (VIDEO)

Šešir kula Golubačke tvrđave nedavno je pretrpela veliku materijalnu štetu prilikom udara groma. Od siline udara oštećeni su šindra odnosno izolacija i strujne instalacije.

Screenshot

Direktorka “Tvrđave Golubački grad” Iskra Maksimović izjavila je za sajt Srpska srednjovekovna istorija da je udar groma naneo ozbiljnu štetu kuli navodeći da će danas biti utvrđena šteta nastala na strujnim instalacijama.

– Šteta nastala od udara groma još nije procenjena. Radnici kompanije koja je radila na obnovi Golubačke tvrđave treba da izađu na teren i da daju procenu štete nastale na kuli – rekla je Maksimović.

Šešir kula izgrađena je na najdominantnijem i najvišem mestu u tvrđavi na ridanskim liticama. Arhitektonski pripada gornjem unutrašnjem i prema vremenu gradnje starijem utvrđenju.

Kula je višespratna i u osnovi poligonalna, a u gornjim zonama kružna. Do ulaza u kulu stiže se preko uske staze na litici.

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Koliko su Beograđani nametnuli visoke cene za ulaz u tvrđavi nije ni čudo što ih je Bog opomenuo. Sve se tamo papreno naplaćuje, barem da je Srbija to finansirala, međutim sve je to izgrađeno zahvaljujući donaciji iz Evrope.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker