PRED NOSOM RIBOČUVARA: Ribokradice strujom izazvale ogroman pomor ribe na Dunavu kod Srebrnog jezera (FOTO)

U zimovniku na toku Dunava kod Velikog Gradišta, koji se nalazi u sklopu turističkog kompleksa “Srebrno jezero” sportski ribolovci su u četvrtak ujutru našli ogromnu količinu uginule ribe.

Foto: Privatna arhiva

Prema procenama samih ribolovaca preko tonu, ako ne I čitavih dve tone, mahom bele ribe predvođene tolstolobikom. Oni kažu da je bilo dosta uginulog krupnog tolstolobika od pet I više kilograma, a bilo je I primeraka uginulih od deset do, čak, od 20 kilograma ove ribe-čistača.

Oni kažu da su nezapamćen slučaj pomora ribe na Dunavu kod Srebrnog jezera prijavili inspekciji u Velikom Gradištu gde im je rečeno da je inspektorka na bolovanju I nema ko da izađe na teren.

Foto: Privatna arhiva

– Sramota da se ovakva ekološka katastrofa desi na našem Dunavu. Sumnjamo da su to uradile ribokradice I da je riba pobijena strujom ili nečim drugim. To je urađeno pred nosom ribočuvara koji tu imaju čuvarsku kućici. Šta su radili, ne znam, ali znam da će posledice ove ekološke katastrofe biti dalekosežne I dugotrajne. Kada sam video prizor uginule ribe pošle su mi suze na oči od besa I žalosti – priča jedan ogorčeni ribolovac koji tu svakodnevno peca I dodaje da je posebno ljut na gradske rukovodioce I njihove inspekcije koji nisu odmah izašli na teren nakon naše prijave.

Foto: Privatna arhiva

Predsednik Ribolovačkog društva “Srebrno Jezero” Zlatko Šulović, takođe smatra, da su pomor ribe izazvale ribokradice.

Zlatko Šulović, predsednik Ribolovačkog društva “Srebrno Jezero”

– Ubeđen sam da su ovoliku ribu strujom pobile ribokradice, kojih na ovom potezu Dunava, kao I na samom jezeru ima mnogo, pošto ribočuvarska služba radi slabo. A možda rade dobro u dosluhu sa ribokradicama. Sumnjam da je riba pobijena pošto po vodi pluta samo bela riba I manje kvalitetni tolstolobik, dok kvalitetne ribe kao što su som, šaran I smuđ nigde među uginulom ribom nema. Nema ih zato što su ih nečasni ljudi okupili, ostavivši iza sebe zarad lake zarade na kvalitetnoj ribi, ogromnu štetu. I materijalnu I ekološku – ogorčen je Šulović. On dodaje da će se tačan uzrok pomora ribe znati tek kada se uradi analiza od strane stručnih službi koje su na teren izašle tek nakon nekoliko njegovih urgencija, pošto je o ovoj eko-katastrofi obavestio policiju, tužilaštvo I republičku inspekciju zadužene za lov I ribolov.

M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker