„SAD I EU TRAŽE MOJU GLAVU“: Vulin podneo neopozivu ostavku na mesto direktora BIA

Aleksandar Vulin podneo je neopozivu ostavku na mesto direktora Bezbednosno-informativne agencije. Vulin je u saopštenju medijima naveo da SAD i EU traže njegovu glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji.

Foto: Screenshot/Tanjug/Jovanjica

– Nisam uzrok ucena i pritisaka na Srbiju i Srpski svet, ali neću da dozvolim da budem povod za ucene i pritiske na Srbiju i Srpski svet. Zato podnosim neopozivu ostavku na mesto direktora BIA – navodi se u saopštenju.

Vulin je dodao da sankcije koje su mu uvedene jesu dokaz njegove uporne borbe za jedinstvo Srba.

– Ali uvođenje sankcija Srbiji, za šta bi se iskoristilo moje dalje rukovođenje BIA, bile bi dokaz moje sebičnosti – naveo je Vulin.

Direktor BIA je naveo da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srbija susreću sa pretnjama i ucenama koje se mogu porediti samo sa austro-ugarskim ultimatumom iz 1914. godine.

– Od nas se traži da priznamo Kosovo, da napustimo Republiku Srpsku i da uvodeći sankcije Ruskoj Federaciji prestanemo biti suverena zemlja i nacija. Ukoliko bi pristali da to i učinimo sledeći zahtev bi bio proterivanje kineskih investicija, bezuslovna tehnološka i ekonomska zavisnost od Zapada, kao i nastavak političke i teritorijalne dezintegracije Srbije i prihvatanje zapadnih vrednosti u kojima nema mesta za tradicionalnu porodicu i naciju, a na kraju ni za socijalnu pravdu – napisao je Vulin.

Kako je rekao, prvi pokazatelj ispravnosti njegove odluke biće „licemerne izjave funkcionera SAD i EU“ u kojima će se, dodaje, zaklinjati da nisu ni hteli da Srbiji uvedu sankcije.

Vulin je dodao da njegova ostavka neće promeniti politiku SAD i EU prema Srbiji, ali da će usporiti nove zahteve i ucene.

– Sankcije Rusiji nisu dobili, srpsko priznanje Kosova nisu dobili, ali jednu srpsku glavu jesu. Odbijam da zbog bilo kog položaja postanem deo antiruske i antisrpske histerije, da prestanem da brinem o Republici Srpskoj i njenom opstanku i da prestanem da verujem u neminovnost ujedinjenja Srba i stvaranja Srpskog sveta, odbijam da odustanem od politike vojne neutralnosti i bratstva sa Rusijom i Kinom.

Kaže da je ovo mala pobeda SAD i EU, ali i njegova velika pobeda jer je, kako ističe, dokazao da su Srbija i srpski narod vredni svake žrtve.

– Mala je moja žrtva u odnosu na veličinu svetinja koje branim – dodao je Vulin.

AMBASADA SAD

U američkoj ambasadi u Beogradu, na upit Glasa Amerike, stigao je odgovor da „SAD nemaju nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpskih vlasti“.

– Naš stav o gospodinu Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama. Radujemo se nastavku produbljivanja partnerstva sa Srbijom na putu njene pune integracije u Evropu i evroatlantsku zajednicu – , navodi se u pisanom odgovoru portparola ambasade SAD u Beogradu.

Sjedinjene Države su u julu uvele sankcije Vulinu zbog navodne umešanosti u transnacionalni kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima, korupcije i širenja ruskog uticaja na Balkanu.

Prema Zakonu o bezbednosno–informativnoj agenciji direktora BIA postavlja i razrešava Vlada Srbije. Budući da su u Srbiji 1. novembra raspisani vanredni parlamentarni izbori i vlada je u tehničkom mandatu, pitanje je da li će Vulinova ostavka biti usvojena. Izvesno je da tehnička vlada ne može da postavi novog direktora.

– Sankcionisanje Aleksandra Vulina pokazuje rešenost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost osobe koje se bave koruptivnim poslovima čime unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti u području Zapadnog Balkana. Ti koruptivni poslovi olakšavaju širenje ruskih zlonamenih aktivnosti u Srbiji i regionu – , navedeno je tada u saopštenju Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Sekretarijata za finansije (OFAC).

U saopštenju je navedeno da je Vulin, visokopozicionirani zvaničnik u nekoliko saziva Vlade Srbije (obavljao funkciju ministra odbrane i unutrašnjih poslova), umešan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

Vulin je odbacio te optužbe, a ambasada SAD je saopštila da sankcije nisu usmerene protiv institucija Srbije.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. mukica od ,,nacionalista, radikalnnih julovaca-snsovaca,, i sličnih gamadi sto uništiše naš prostor i vreme oteto od 90-tih do sada, zalosno za balkan, evropu i sl.,,,,

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker