POVRATAK OTPISANIH: Požarevački otporaši od gradskih vlasti zahtevaju da se Lenjinova ulica preimenuje u „ulicu žrtava Slobodana Miloševića“

Požarevački otpor podneo zahtev Skupštini grada Požarevca

Požarevački narodni pokret “Otpor“ podneo je Skupštini grada Požarevca zahtev kojim od nje traži da se Lenjinova ulica u centru grada preimenuje u „ulicu žrtava Slobodana Miloševića“.

Foto: Dragan Todorovic

U obrazloženju zahteva navodi se da je Lenjinova ulica u Požarevcu jedina u Srbiji sa tim nazivom, a nema je čak ni u Rusiji, koja nosi ime prevaziđenog komunističkog revolucionara, te da je Lenjin, i to centralnu, ulicu u Požarevcu dobio odmah nakon Drugog svetskog rata odlukom tadašnjih komunističkih vlasti i da do današnjih dana nije promenila to ime.

– Požarevački otpor je nekoliko puta podnosio Inicijative da se naziv te ulice promeni ali sve gradske vlasti koje su bile u vreme njihovih podnošanja, iz političko-stranačkih interesa, nisu reagovale na te Inicijative. Pošto je sada na vlasti u gradu stranka koja teži da se reši relikta prošlosti i negativnih nasleđa vladavine Slobodana Miloševića, zbog kojeg Požarevac kao njegov rodni grad, i dan danas trpi negativnu konotaciju od većine Srba, nazivajući ga „srpski Kumrovec“. Smatramo, ako bi Skupština grada Požarevca prihvatila našu Inicijativu i Lenjinovu ulicu preimenovala u ulicu žrtava Slobodana Miliševića, srpska javnost bi to pozdravila da bi se konačno skinula anatema sa Požarevca koju nosi dugi niz godina zbog Miloševićevog nasleđa-piše u zahtevu.

U zaključku obrazloženja svog zahteva požarevački otporaši smatraju da je sada idealno vreme za prihvatanje njhove Inicijative, pogotovo što je ideja o podizanju spomenika Slobodanu Miloševiću u Beogradu potekla od požarevačkih Mladih socijalista predvođenim njihovom funkcionerkom Jovanom Dimitrijevićem i od počasnog predsednika SPS-a, Milutina Mrkonjića, koji je svake godine na obeležavanju Miloševićeve godišnice smrti medijima predočavao tu ideju, a nedavno je konkretizovao podnošenjem Skupštini grada Beograda Inicijativu da se u glavnom gradu Miloševiću podigne spomenik.

Dugogodišnji koordinator požarevačkog Otpora, Momčilo Veljković kaže da je njegova organizacija pre šest godina vraćanjem svojih prostorija gradu, koje su koristili od oktobra 2 000. godine, tada zamrzli svoj rad smatrajući da je za to došlo vreme. Međutim, kako kaže Veljković sveukupna dešavanja u srpskom društvu u ovo vreme, naterala je njega i njegove sledbenike da se reaktiviraju, kako bi pokušali svojim radom da utiču na društvenu zbilju.

Zahtev skupstini grada za preimenovanje lenjinove ulice

– Iako smo vraćanjem prostorija prekinuli sa aktivnostima mi smo odlučili da se ponovo aktiviramo i da delujemo sa našim prepoznatljivim stilom, zbog sveukupnog stanja u društvu. Nezadovoljni smo kriminalizacijom društva, sve većom korupcijom, vraćanjem kadrova Slobodana Miloševića i JUL-a na odgovorne funkcije u društvu, podela naroda na patriote i izdajnike, zapaljivom retorikom protiv neistomišljenika… Kap koja je prelila čašu i koja j doprinela našem povratku je Inicijativa Mladih socijalista iz Požarevca, kao i neprestano agitovanje Milutina Mrkonjića, da se u Beogradu podigne spomenik i dodeli ime jednog trga, neosuđenom ratnom zločincu, Slobodanu Miloševiću. Zbog toga smo lokalnoj samoupravi podneli Zahtev da se Lenjinova ulica preimenuje u ulici „žrtava Slobodana Miloševića“, kao kontra inicijativa mladim socijalistima i Mrkonjiću i kao podsetnik za sva zla koje je Slobodan Milošević i njegov režim doneo Srbima i Srbiji tokom svog vladanja – kaže Veljković i dodaje da 24. marta u 13 časova u gradskom parku kod Miloševog spomenika, na dan obeležavanja početka bombardovanja Srbije od strane NATO pakta, poziva sve one ljude koji se protive dizanju spomenika Miloševiću da tu dođu i ćutanjem izraze svoj protest aktuelnim dešavanjima. Veljković je naglasio da je taj dan za nemušti protest odabrao kao simboliku Miloševićevog vladanja, kada je zbog njegove „mudre“ politike počelo bombardovanje Srbije.

(TPKNEWS)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Pozarevacki OTPOR kao celokupni OTPOR odavno ne postoji. To sto Momcilo Veljkovic, kao samozvani kordinator radi je samo performans njegovog nadrinovinarsta da bi se opet pojavio u medijima i njegov pokusaj da sebi donese neke poene javnosti krijuci se u pozarevackim otoporasima koji samo postoje virtuelno da bi on muljao i pravio neke svoje kombinacije radi njegovih nekih sitnih interesa.
    Mile Fotograf iz Pozarevca

    1. Mile, sta lupas! Vreme je da se “OTPOR” ponovo pokrene! A, bas taj Momcilo Veljkovic je onaj pravi za tako nesto.
      NAPRED MOMCILO SAMO TAKO!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker